Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

90s: Μια δεκαετία σε εικόνες, μουσικές και μόδες.Η εποχή που όλοι λατρέψαμε. Τότε που τα πάρτι ήταν τρόπος ζωής, τα χρήματα άφθονα και η διάθεσή μας στα ύψη. Μόνο που το σκεφτόμαστε… ανεβαίνουμε. Και πώς να μην ανέβουμε, δηλαδή, όταν αναπολούμε τα χρόνια της νιότης;Τα 90s ήταν η εποχή των Απαράδεκτων'ιδιωτικής τηλεόρασης, της εφηβείας  των Transformers/Thundercats (κτλ), της έκρηξης του μπάσκετ και του Τριπόντου μέσα από το βιβλίο ιστορίας, των πρώτων ξενυχτιών, του Notorious BIG, του Ταραντίνο, του με-δουλεύετε-ποια-80's;Τα 90s για εμάς, τους 40αρηδες αυτής της εποχής είναι τα πιο αγαπημένα  χρόνια. Ήταν, όμως, και οι εποχές που μεγαλώναμε, με τα Game Boy μας και τον Super Mario, με τους Prodigy να ουρλιάζουν και την Britney να νιαουρίζει στα μεγάφωνα των σπιτικών μας πάρτι, με τον Braveheart βαμμένο στα χρώματα του πολέμου να στολίζει σε γιγαντοαφίσες τα εφηβικά δωμάτια, και τον Κέβιν Κόστνερ να χορεύει με τους λύκους.
Ήταν οι πρώτες φορές που ακούγαμε –και βλέπαμε– CD, που ανοίγαμε υπολογιστές στα σχολεία, που κάναμε ουρές έξω από κινηματογράφους για να δούμε το τελευταίο χολιγουντιανό blockbuster, που δίναμε ραντεβού στο Follie και στο Kahlua, που σνομπάραμε (ή υποκλινόμασταν σε) μια νεότευκτη εταιρεία παραγωγής καρτούν, με το όνομα Pixar. Η δεκαετία εκείνη της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης, άλλωστε, υπήρξε και η πιο χρυσή εποχή της ελληνικής μυθοπλασίας. Οι πιο δυνατές πένες της σεναριογραφίας πρωταγωνίστησαν και φρόντισαν να γεμίσουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα με σειρές γεμάτες κέφι και χιούμορ που ακόμη και σήμερα απολαμβάνουμε.Αθάνατες προσκλήσεις! Τότε που το πολυπόθητο εκείνο «ραβασάκι» σήμαινε την είσοδό μας στην κλίκα της διασκέδασης. Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στις αρχές του Λυκείου (ναι, υπήρχαν κι αυτοί οι τύποι) η πρόσκληση δινόταν χέρι με χέρι συνήθως στην αρχή της εβδομάδας για το πάρτι της Παρασκευής ή του Σαββάτου.Και η αγωνία χτυπούσε κόκκινο μέχρι τη μέρα εκείνη!Βινύλια και κασέτες,Θυμάστε τι ακούγαμε; Πριν ακόμα κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους τα πρώτα CD, οι δίσκοι και οι κασέτες έδιναν και έπαιρναν, ενώ παρά την ταλαιπωρία να βρεις το τραγούδι που θέλεις να χορέψεις, όλοι ήταν ευτυχισμένοι.Στα 90s η μουσική που άκουγες όριζε τον τρόπο ζωής σου. Eλληνικά ή ξένα; Κλαμπ ή ελληνάδικα;Από τον Michael Jackson, τη Britney Spears και το χορευτικό Macarena, στην Αλέξια, τον Βλάσση Μπανάτσο, τον Θάνο Καλλίρη, τον Κώστα Μπίγαλη και λίγο αργότερα τον Τριαντάφυλλο και τον Γιώργο Λεμπέση, οι μουσικές του τότε ακόμα μας κάνουν να θυμόμαστε τους χορούς και το… φλερτ που είχαμε ρίξει χορεύοντας στους ρυθμούς τους.Στα 90s άρχισαν τα πάρτι σε αποθήκες και γκαράζ με ηλεκτρονική μουσική. Η δεκαετία της dance/electronica. Σε άγνωστα και ήσυχα μέρη στο πουθενά στήνονται rave πάρτι. Στα νησιά στήνονταν κρυφά φεστιβάλ.
Η νύχτα πρέπει να γίνει μέρα για να γυρίσεις σπίτι.
Υπήρχαν μυστικά, κινητά πάρτι στο Jungle και το Sunrise, στο αεροδρόμιο και στο θερμοκήπιο των Οινοφύτων. Νύχτες που έμειναν αξέχαστες στο Ράδιο, στο Amfiteatro και το Buzios. Tessera, Αυτοκίνηση, Decadence, Insomnia, +Soda, Wild Rose, No Name, Mad Club, West και πολλά ακόμη. Η νύχτα πρέπει να γίνει μέρα για να γυρίσεις σπίτι.
Ήταν η εποχή της εκκεντρικότητας, του trip hop, του trance, του house, του rave. Αλλά και η εποχή του face control, ο φόβος και ο τρόμος των clubbers.
Εκτός από την Αθήνα, αξέχαστα πάρτι (για τα οποία νέοι από όλη την Ελλάδα ταξίδευαν) γίνονταν και σε Καλάβρυτα, Αρχαία Κόρινθο, Κρήτη, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη. Τα αναπολώ, μου λείπουν, νιώθω ότι είναι ό,τι πολυτιμότερο άφησα πίσω μου σε χρονική περίοδο.Μια δεκαετία που είσαι τυχερός να την έχεις ζήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...