Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

«Το ψωνιστήρι»Σόκαρε το 1980 και ξέσπασε θόρυβος για τις ομοφυλοφιλικές σκηνές.Από τον Γουίλιαμ Φρίντκιν του «Εξορκιστή», με πρωταγωνιστή έναν εξαιρετικό Αλ Πατσίνο. Πίσω από το σενάριο της ταινίας βρίσκεται το μυθιστόρημα «Cruising» του δημοσιογράφου των «Νew Υork Τimes» Τζέραλντ Γουόκερ, γραμμένο το 1970. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.Οσα χρόνια κι αν περάσουν, φαίνεται πως το αμφιλεγόμενο, ακραία προκλητικό φιλμ του Γουίλιαμ Φρίντκιν δεν θα χάσει την ικανότητά του να σοκάρει. Με αφορμή μια μυστηριώδη δολοφονία, η κάμερα του Φρίντκιν παρακολουθεί την καταβύθιση ενός αστυνομικού (ο Αλ Πατσίνο σε μία από τις δυσκολότερες μεταμορφώσεις της καριέρας του) στα underground γκέι στέκια της Νέας Υόρκης, όπου οι σκηνές οργίων και άγριου σαδομαζοχιστικού σεξ ωθούν τον ήρωα και μαζί τον θεατή σε μια αναθεώρηση των προσωπικών τους ορίων.Η ταινία με πρωταγωνιστή τον νέο τότε Αλ Πατσίνο, ακολουθούσε έναν μυστικό αστυνομικό που κατορθώνει να παρεισφρήσει στην underground κοινότητα της Νέας Υόρκης και να εντοπίσει ένα κατά συρροή δολοφόνο με ροπή προς το σαδομαζοχισμό, ο οποίος σκορπάει το θάνατο ανάμεσα στους γκέι.Μια από τις πιο διαβόητες δημιουργίες της mainstream αμερικανικής οθόνης απαιτεί αναθεώρηση.
Δεν έγινε μόνο η ομοφυλόφιλη κοινότητα των αρχών του '80 έξω φρενών με την ταινία του Φρίντκιν. Οι κριτικοί την απέκρουσαν με τον πιο αποκαρδιωτικό τρόπο, το κοινό γύρισε την πλάτη του και η κινηματογραφική Ιστορία δεν της φύλαξε την πιο αξιοπρεπή θέση.Όπως κι αν το βαθμολογήσεις, είναι ένα φιλμ που έγραψε ιστορία, μια ταινία μνημείο μιας εποχής, έναν χρόνο πριν αποκαλυφθεί και ξεσπάσει η μάστιγα του Aids.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...