Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

 Το "Rocco and His Brothers" είναι μια ταινία αυθεντική και φιλόδοξη, μια κλασική ταινία που είναι τόσο ικανή στο να αφηγείται μεμονωμένες ιστορίες όσο και στο να αντλεί μεγαλύτερους παραλληλισμούς από αυτές. Σε σκηνοθεσία Luchino Visconti και πρωταγωνιστές τους Alain Delon, Annie Girardot, Renato Salvatori, Katina Paxinou, Roger Hanin, Paolo Stoppa και Claudia Cardinale σε έναν από τους πρώτους ρόλους της. Τοποθετημένο στο Μιλάνο του 1960, αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από τη νότια Ιταλία και την αποσύνθεσή της στην κοινωνία του βιομηχανικού Βορρά.

Ο Luchino Visconti  αναμφισβήτητα ίδρυσε το ιταλικό νεορεαλιστικό κίνημα με το Ossessione το 1943, ωστόσο η μεγάλη περίοδος ακμής αυτού του σημαντικού σχολείου είχε φύγει όταν έκανε πρεμιέρα τον Rocco and His Brothers στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1960. Υπάρχει μια μικρή ειρωνεία σε αυτό, αφού το Rocco and His Brothers του και ο προκάτοχός του La terra trema του 1948 εμπίπτουν πιο άνετα στη ρουμπρίκα του νεορεαλισμού από τις περισσότερες άλλες ταινίες του Visconti, οι οποίες τείνουν να είναι πιο σαρωτικές, ρομαντικές και όπερετικες από ό,τι συνήθως υπονοεί η ετικέτα.


H ταινία  γυρίστηκε στο Μιλάνο την άνοιξη του 1960. Οι τοποθεσίες περιλάμβαναν την Piazza del Duomo, τον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου και τον σιδηροδρομικό σταθμό Milano Centrale. Άλλες σκηνές γυρίστηκαν στη Ρώμη, στο Bellagio και στη Civitavecchia.

Το  νεορεαλιστικό έπος του Visconti - ξεκάθαρα έμπνευση για τον Martin Scorsese, από εξαιρετικές σκηνές μάχης και αδερφική ένταση έως δυσοίωνες βιτρίνες και αστικά πλήθη, μεταξύ άλλων - ακολουθεί την αναζήτηση της φτωχής οικογένειας Parondi για μια καλύτερη ζωή στη βόρεια ιταλική πόλη του Μιλάνου.

Πλοκή: Η Rosaria Parondi (Katina Paxinou), μια φτωχή Ιταλίδα μητέρα, μετακομίζει στο Μιλάνο με τη δεμένη οικογένεια των πέντε γιων της για να βρει ευκαιρία στη μεγάλη πόλη. Ένας έντονος ανταγωνισμός ξεκινά όταν δύο από τα αγόρια της Ροζάρια -- ο Rocco (Alain Delon)  και ο Simone (Renato Salvatori)  -- πέφτουν πάνω στην Nadia (Annie Girardot), μια όμορφη ιερόδουλη με την οποία το καθένα έχει μια σχέση. Καθώς ο ήπιος Rocco  και ο βάναυσος Simone κυνηγούν τη Νάντια με τον δικό τους τρόπο, η ένταση μεταξύ τους απειλεί να διαλύσει την οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...