Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

 Η Ειρήνη Παππά ισορροπούσε επιδέξια μεταξύ της θεατρικής παράδοσης και του κινηματογραφικού κινηματογράφου, με το δυνατό, εκφραστικό πρόσωπό της να είναι ιδιαίτερα εύγλωττο σε στιγμές σιωπηλού πόνου.

 Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 70 ταινίες και θεατρικές παραγωγές καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της που εκτείνεται σχεδόν έξι δεκαετίες, από το Χόλιγουντ μέχρι τον γαλλικό και τον ιταλικό κινηματογράφο. Εμφανίστηκε επίσης σε δεκάδες ελληνικές τραγωδίες, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου ρόλου στην κινηματογραφική μεταφορά του 1961 της «Αντιγόνης».

Γεννημένη στις 3 Σεπτεμβρίου 1929, στο χωριό Χιλιομόδι κοντά στην Κόρινθο, η Παπά ξεκίνησε τις σπουδές της ως έφηβη και αργότερα δούλεψε σε πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα τη δεκαετία του '40 και του '50, συμπεριλαμβανομένου του "The Man from Cairo" Οι Άπιστοι», η «Μπουμπουλίνα» και ο «Αττίλας», μεταξύ άλλων.

Ήταν περισσότερο γνωστή στους Αμερικανούς κινηματογραφόφιλους για τους έντονα σοβαρούς και αποπνικτικούς ρόλους της τη δεκαετία του 1960. Στο «The Guns of Navarone» (1961), που γυρίστηκε εν μέρει στο νησί της Ρόδου, έπαιξε μια αντιστασιακή αγωνίστρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που τόλμησε να κάνει ό,τι θα έκανε μια ομάδα συμμαχικών σαμποτέρ (ανάμεσά τους ο Gregory Peck, David Niven and Anthony Quinn). 

Στο «Zorba the Greek» (1964), με τον Anthony Quinn, ήταν μια Ελληνίδα χήρα που λιθοβολείται από τους συγχωριανούς της λόγω της επιλογής του εραστή της. Στο βραβευμένο με Όσκαρ πολιτικό θρίλερ «Z» (1969) του Κώστα-Γαβρά, που διαδραματίζεται στην ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης, υποδύθηκε τη χήρα του Yves Montand, η οποία ξύπνησε το νόημα της ταινίας με ένα τελευταίο βλέμμα στη θάλασσα.

Το 1971, έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού του National Board of Review για τον ρόλο της ως Ελένη της Τροίας στο «The Trojan Women». Συμπρωταγωνιστές της ήταν η Katharine Hepburn και η Vanessa Redgrav. Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες είναι τα «Anne of a Thousand Days», «Vortice», «Ttribute to a Bad Man», «The Missing Scientists», «Brotherhood», «The Message».

Ένας από τους τελευταίους σημαντικούς ρόλους της ήρθε το 2001 στο ρομαντικό δράμα του John Manden , "Captain Corelli's Mandolin", με πρωταγωνιστές τους Nicolas Cage, Penelope Cruz και John Hurt.

Οι ελληνικές τραγωδίες ήταν το επίκεντρο και της σκηνικής της καριέρας στη Νέα Υόρκη. Έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ το 1967 στο “That Summer — That Fall, βασισμένο στο «Phèdre», παίζοντας μια παθιασμένη δεύτερη σύζυγο ερωτευμένη με τον θετό γιο της (Jon Voight), αλλά η παραγωγή έκλεισε μετά από μόλις 12 παραστάσεις.

Την επόμενη χρονιά, ήταν η Κλυταιμνήστρα σε έναν Κύκλο στην Πλατεία στην παραγωγή της «Ιφιγένειας eεν Αυλις». Μια γυναίκα που σκοτώνει τα ίδια της τα παιδιά, στη «Μήδεια» (1973) και ως Αγαύη, που σκοτώνει κατά λάθος τον γιο της κατά τη διάρκεια ενός οργίου ναρκωτικών, ποτών και βίας, στο «The Βάκχες» (1980).

Ήταν και τραγουδίστρια. Έκανε δύο άλμπουμ με ελληνικά δημοτικά τραγούδια και ύμνους, τις «Ωδές» (1979) και «Ραψωδίες» (1986).

Αυτή ήταν η Ειρήνη Παπά  που εγκατέλειψε τα εγκόσμια, σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο μύθο που ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...