Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

 Το Von Ryan's Express(1965), είναι μια  περιπέτεια δράσης  στη δεκαετία του '60, που συνδυάζει μερικά από τα καλύτερα στοιχεία του The Great Escape και του Bridge Over the River Kwai. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1964 του David Westheimer, η ταινία αλλάζει πολλές πτυχές του μυθιστορήματος, κυρίως το τέλος, το οποίο είναι πολύ πιο αισιόδοξο στο βιβλίο. Έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Frank Sinatra.

Οι πολιτιστικές συγκρούσεις αφθονούν στο Express του Von Ryan, Βρετανοί εναντίον Αμερικανών, Ιταλοί εναντίον Γερμανών. Μερικές φορές οι συμμετέχοντες φαίνεται να ξεχνούν ακριβώς ποιος ήταν ο εχθρός.

Είναι μια αρκετά αδύνατη ιστορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι διασκεδαστική. Ο Frank Sinatra κρατά υπό έλεγχο την ταλαντευόμενη  περσόνα του και ο Trevor Howard γεννήθηκε για να παίξει αυτούς τους βρετανικούς στρατιωτικούς ρόλους.

Από το υπόλοιπο καστ η αγαπημένη μου ερμηνεία είναι αυτή του Βρετανού ιερέα του συντάγματος Edward Mulhare. Το γεγονός ότι πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και τα μιλάει άπταιστα είναι μια ανεκτίμητη βοήθεια στους κρατούμενους που δραπετεύουν.

Το μυθιστόρημα ήταν best seller και τα δικαιώματα για την ταινία αγοράστηκαν από την 20th Century Fox για 125.000 $. Το στούντιο ανέθεσε στον Saul David την παραγωγή και στον Mark Robson τη σκηνοθεσία. Ο Robson είχε σκοπό να κάνει τους Centurians, αλλά αυτό καθυστέρησε όταν το επιλεγμένο αστέρι του, ο Anthony Quinn, δεν ήταν διαθέσιμος. Ο Frank Sinatra είχε διαβάσει το μυθιστόρημα και ήθελε να αγοράσει ο ίδιος τα δικαιώματα της ταινίας. Όταν άκουσε ότι είχαν αγοραστεί από την 20th Century Fox, πρόσφερε τις υπηρεσίες του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μουσική της ταινίας γράφτηκε από τον Jerry Goldsmith. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ Ήχου (Walter Rossi) το 1966.


Το Von Ryan's Express ήταν ένα έργο που αναλήφθηκε έντονα από την 20th Century Fox, το οποίο ήταν ακόμα οικονομικά αναστατωμένο μετά την υπερβολή και την κριτική επίθεση της Κλεοπάτρας. Ο Fox, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ήταν ακόμη σε θέση να κάνουν ταινίες σε επική κλίμακα, γυρίστηκε εκτενώς σε μια τοποθεσία στην Ευρώπη και έχτισε ένα στρατόπεδο φυλακών πλήρους κλίμακας, σε αντίθεση με τα γυρίσματα σε παρασκήνιο. Ήταν η πρώτη ταινία του παραγωγού Saul David για την Fox. Το ακολούθησε με το Our Man Flint, το Fantastic Voyage και το In Like Flint.


Για όσους αγαπούν τις πολεμικές ταινίες δράσης, το Von Ryan's Express είναι ότι πρέπει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...