Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

 Ο Chas Chandler, ο άνθρωπος που χάρισε στον κόσμο τον  Jimi Hendrix. Ο Bryan James "Chas" Chandler ήταν ένας από τους τιτάνες της κλασικής ροκ εποχής. Γεννημένος στο Χίτον του Νιούκαστλ το 1938, ο Chandler έγινε ο μπασίστας στο The Alan Price Trio το 1962 και θα απολάμβανε μια γρήγορη άνοδο στη φήμη και μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα γινόταν γνωστός ως ένας από τους κορυφαίους μουσικούς και ένας άνθρωπος που τα είχε κάνει όλα. Όταν ο τραγουδιστής Eric Burdon εντάχθηκε στους Alan Price Trio το 1963, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε The Animals. 

Απολάμβαναν μια γρήγορη άνοδο στη φήμη, κάτι που βοηθήθηκε από την νούμερο ένα επιτυχία τους, «The House Of The Rising Sun», που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1964. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μπασογραμμές του Chandler συχνά παραβλέπονταν υπέρ των γεροδεμένων βαρύτονων φωνητικών του Burdon ή τα  riff του κιθαρίστα Hilton Valentine, αλλά το πρώτο του riff στο κλασικό «We Gotta Get Out of This Place» του 1965 έλαβε τεράστιους επαίνους μόνο τα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα.

Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame (ως μέλος των The Animals) στις 19 Ιανουαρίου 1994. Ανακάλυψε τον Jimi Hendrix όταν ο Hendrix έπαιζε στο Cafe Wha στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το 1966. Ο Chandler έφερε τον Hendrix στο Λονδίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και, με την οικονομική υποστήριξη του Michael Jeffery που είχε επιβλέπει τη βραχύβια καριέρα των The Animals, ξεκίνησε να προωθήσει τη νεαρή του δουλειά. Συνεργάζοντας  με τον μπασίστα Noel Redding και τον ντράμερ Mitch Mitchell, μια σειρά από επιτυχίες - Hey Joe, Purple Haze και The Wind Cries Mary - θα δημιουργούσε μια επανάσταση στο rock 'n' roll .


Aνέλαβε χρέη μάνατζερ  του  Χέντριξ από το 1966 έως το 1968. Ανακάλυψε και έγινε μάνατζερ επίσης  στο ροκ γκρουπ της δεκαετίας του '70, Slade. Ο Chandler  παρέμεινε ενεργός στη μουσική βιομηχανία  τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του μέσω της λειτουργίας ενός στούντιο ηχογράφησης  ιδιοκτησίας του, το  Newcastle Arena. Ηχογράφησε επίσης με τους αυθεντικούς Animals στα μέτρια άλμπουμ επανασύνδεσής τους το 1976 και το 1983, ενώ περιόδευε επίσης με το συγκρότημα το 1983. Ήταν ένας από τους πιο προσιτούς και ευδιάκριτους συνεργάτες του Jimi Hendrix, συνεισφέροντας αρκετά στην ιστορική καταγραφή της ζωής του Hendrix ως θέμα συνέντευξης για διάφορα έργα πριν πεθάνει το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...