Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

 Δάκης :Ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια ερμηνευτής ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι το 1964 και έκτοτε είχε ηχογραφήσει 39 άλμπουμ και 19 single στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Μερικές από τις πρώτες επιτυχίες του ήταν τα γαλλόφωνα τραγούδια "Monsieur Cannibal", "Tu Veux ou tu veux pas", "Mourir ou vivre" και "Gaston".

Ο πατέρας του Γιώργος,, λογιστής στο επάγγελμα, δεν αγαπούσε καθόλου τη μουσική. Αντίθετα, η μητέρα του Μερόπης, της άρεσε πάρα πολύ. Από το σόι του είχαν αναδειχθεί μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο θείος του και ο αξέχαστος ξάδελφός του Ντέμης Ρούσσος.

Από μαθητής είχε εκδηλώσει  ενδιαφέρον  για τη μουσική. Αρχές των 60s ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, χωρίς αμοιβή, με διάφορα  γκρουπάκια. όπως το "Lambis et son ensemble" που είχε φτιάξει με κάποιους φίλους του και εμφανίζονταν στο κέντρο "L'Aiglon" της Αλεξάνδρειας


Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να τραγουδά σε διάφορα κλαμπ στην Αθήνα. Μιλούσε επίσης ιταλικά, ισπανικά και αραβικά, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να παίζει σε πολλές γλώσσες. Πολυάριθμες σημαντικές συνεργασίες του Δάκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Δάκης συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιώργος Κατσαρός.

Στη μακρόχρονη καριέρα του, ο Δάκης συνεργάστηκε με κορυφαίους διεθνείς ερμηνευτές και συνθέτες, όπως οι Rolling Stones, Milva, Charles Aznavour, Joe Dassin, Sacha Distel και Demis Roussos.

Παράλληλα με την καριέρα του στο τραγούδι, ο Δάκης εμφανίστηκε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και φυσικά έκανε ζωντανές συναυλίες στα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Δάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού σε πολλές περιπτώσεις, κερδίζοντας βραβεία και βραβεία.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

2η Ολυμπιάδα Τραγουδιού 1969

Έρωτα παντοτινέ μου των Κ.Ξενάκη – Γ.Οικονομίδη

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1970

Κλείσε τα μάτια και θυμήσου της Β.Δαλαμάγκα

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971

Κρυφό μου όνειρο της Β.Δαλαμάγκα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1975

“ΚΙ ΟΛΟ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ” (2ο Βραβείο) του Γ.Μανίκα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1976

“ΠΑΛΙΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΑΠ’ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ” (Βραβείο ερμηνείας) του Σ.Τσιλίκη

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΛΗΣ 1971

“ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ” του Ν.Λαβράνου

ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ROSE D’OR 1980

“LA MELANCOLIE” (2ο Βραβείο)του Jeff Barnel

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROVISION 1980

“ΚΟΧΥΛΙ ΑΠ’ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ” (2η Θέση) των Κ.Χατζή & Ξ.Φιλέρη

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΪΡΟΥ 2000

“ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ” του Α.Μπονάτσου


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

L.P. & CD

1.ΤΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (ΜΙΝΟΣ 1970)

2.ΔΑΚΗΣ SPECIAL (ΜΙΝΟΣ 1973)

3.ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ (ΜΙΝΟΣ 1974)

4.ΔΑΚΗΣ 100% (ΜΙΝΟΣ 1975)

5.ΔΑΚΗΣ 72 (ΜΙΝΟΣ 1971)

6.ΔΑΚΗΣ (ΜΙΝΟΣ 1976)

7.ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (ΜΙΝΟΣ 1989)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...