Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

  Η αρχική εικόνα στο “Farewell to the King” δείχνει έναν άνδρα που φεύγει για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σωσίβια λέμβος του έχει ξεβραστεί στην ακτή σε ένα τροπικό νησί κάπου στον Ειρηνικό, και ενώ οι άλλοι επιζήσαντες αιχμαλωτίζονται και εκτελούνται από τους Ιάπωνες, εκείνος βυθίζεται στη ζούγκλα, τρεκλίζοντας και έχοντας παραισθήσεις μέχρι που τον βρίσκει μια ιθαγενής φυλή. Όταν η ταινία επανέρχεται στη ζωή του τρία χρόνια αργότερα, είναι ο βασιλιάς της φυλής και προσπαθεί να την απομακρύνει από τον πόλεμο.

Αυτή η εικόνα του λευκού άνδρα βαθιά στη ζούγκλα που κυβερνά μια φυλή πρέπει να είναι συναρπαστική για τον John Milius, ο οποίος έγραψε και σκηνοθέτησε το  “Farewell to the King”. Στο σενάριό του για το «Apocalypse Now» του Francis ford Coppola, ο Milius δημιούργησε έναν παρόμοιο χαρακτήρα σαν  τον Marlon Brando . Ο Learoyd, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Nick Nolte σε αυτή την ταινία, μοιάζει με τον Kurtz, τον χαρακτήρα του Brando: Έχει φύγει από τη ζωή, και ζει σε μια ζούγκλα, που τροφοδοτείται από μια φυλή που τον θεωρεί ένα είδος θεού.

Υπάρχει πιθανώς μια βαθιά προσωπική παρόρμηση στη δουλειά εδώ. Ο Milius  φαντάζεται τους χαρακτήρες του να επωμίζονται το βάρος του Λευκού Ανθρώπου ή τους βλέπει να δραπετεύουν από έναν διεφθαρμένο πολιτισμό για να ζήσουν σε μια παρθένα φυσική κοινωνία; Με τον Kurtz, ποτέ δεν ξέραμε, αλλά ο χαρακτήρας του Nolte στο "Farewell to the King" αγκαλιάζει με χαρά τη νέα του κατάσταση και θέλει να εγκαταλείψει τον δυτικό πολιτισμό, αν μπορεί. Σε ένα βασικό σημείο της ταινίας, δείχνει σε έναν επισκέπτη Βρετανό αξιωματικό μια μυστική κοιλάδα στην καρδιά του νησιού, όπου έχει μεγαλώσει ένα είδος τόπου σαν το  Shangri-La(φανταστικό μέρος στα βουνά Kunlun που περιγράφεται στο μυθιστόρημα του 1933 Lost Horizon του Άγγλου συγγραφέα James Hilton.) , απομονωμένο από τις διαφθορές του εξωτερικού. Νιώθει ότι είναι αποστολή του να προστατεύσει αυτόν τον ιερό τόπο από τους Ιάπωνες και τους Συμμάχους.

Η ταινία επρόκειτο αρχικά να γίνει το 1972, σε σκηνοθεσία Pierre Schoendoerffer και παραγωγή Robert Dorfman, με πρωταγωνιστή τον Donald Sutherland.  Ωστόσο, δεν έγινε. Ο John Milius ενδιαφέρθηκε για το θέμα  του βιβλίου και έτσι ανέλαβε την σκηνοθεσία αυτός. Ο Milius περιέγραψε την ταινία ως "το πιο φιλόδοξο έργο του . Είναι μια ιστορία που εξερευνά την πίστη, τις έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Και έρχεται σε αντίθεση με μια φαινομενικά βίαιη αλλά και πολύ αθώα κοινωνία με τις περισσότερες φορές η διεφθαρμένη κοινωνία όλων αυτών, ο έξω κόσμος.

Ο Nick Nolte πήρε το ρόλο με  αμοιβή 3 εκατομμύρια δολάρια. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 24 Αυγούστου 1987. Η ταινία γυρίστηκε σε τοποθεσία στο Βόρνεο (Bau, Kuching, Sarawak). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...