Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

 Σχεδόν σε όλη του τη διάρκεια, το «Escape from Alcatraz» είναι ένα τεντωμένο και σκληροτράχηλο πορτρέτο της ζωής σε μια φυλακή. Είναι επίσης ένα αριστοτεχνικό κομμάτι αφήγησης, στο οποίο οι χαρακτήρες λένε λίγα και η κάμερα εξηγεί τη δράση. Είναι μια από εκείνες τις πολύ δύσκολες ασκήσεις στις οποίες μεγάλα συναισθήματα, όπως ο καταναγκασμός να είσαι ελεύθερος, αντανακλώνται σε μικρές ενέργειες, όπως το να θρυμματίσεις την πέτρα με ένα νυχοκόπτη τσέπης.

Ο κρατούμενος που κάνει την απόπειρα απόδρασης  είναι ο Clint Eastwood, που ταιριάζει απόλυτα με τον ρόλο. Υποδύεται έναν άντρα που ονομάζεται Frank Morris, για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα, εκτός από το ότι έχει δραπετεύσει από τις φυλακές στο παρελθόν και έχει σταλεί στο Αλκατράζ επειδή κανείς δεν έχει δραπετεύσει ποτέ από εκεί.

Επιδεικνύοντας τη λεπτή, υπέρτατη μαεστρία του στη δημιουργία ταινιών, ο σκηνοθέτης Don Siegel χρησιμοποιεί έναν εξαιρετικό έλεγχο στην όλη σκηνοθεσία της ταινίας.  

Ο σκηνοθέτης του Dirty Harry,  Don Siegel επανενώθηκε με τον Clint Eastwood για αυτό το εξαιρετικό θρίλερ  φυλακής του 1979 για τον πραγματικό ληστή τράπεζας Frank Morris, ο οποίος ηγήθηκε της μίας πιθανώς επιτυχημένης (τα σώματα δεν βρέθηκαν ποτέ) απόπειρα απόδρασης από τη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νησί Alcatraz του Σαν Φρανσίσκο. Το σχέδιο βασίζεται σε ομοιώματα από χαρτί, αδιάβροχα και κουτάλια, τα οποία ο Eastwood αποκτά από  τη κουζίνα κρατώντας ψηλά ένα βρώμικο κομμάτι μαχαιροπίρουνου και γρυλίζοντας: «Μπορώ να έχω άλλο ένα κουτάλι;. Ο Patrick McGoohan υποδύεται τον εκδικητικό φύλακα και ο Danny Glover κάνει το ντεμπούτο του στην οθόνη ως τρόφιμος.  Το Αλκατράζ έκλεισε λίγο μετά τα αληθινά γεγονότα στα οποία βασίστηκε η ταινία. Ο σεναριογράφος Richard Tuggle πέρασε έξι μήνες ερευνώντας και γράφοντας ένα σενάριο.


Αν και ορισμένοι εσωτερικοί χώροι έπρεπε να αναδημιουργηθούν στη  Paramount , μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην εγκαταλελειμμένη φυλακή του  Αλκατράζ στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Η καταρρέουσα κατασκευή χρειάστηκε εκτεταμένες ανακαινίσεις, οι οποίες τυχαία βοήθησαν να διατηρηθεί ως τουριστικό αξιοθέατο. Ωστόσο, η βαφή που χρησιμοποιήθηκε για να αποκατασταθεί η τοποθεσία στην προηγούμενη εμφάνισή της, έπρεπε να αφαιρείται εύκολα, ώστε να μην κρύβονται τα γκράφιτι που είχαν απομείνει από την κατοχή του νησιού το 1969-71 από ιθαγενείς Αμερικανούς, που τώρα θεωρείται σημαντικό μέρος της ιστορίας του νησιού.

Το νησί λειτούργησε ως ομοσπονδιακή φυλακή, στην πραγματικότητα κάτι περισσότερο από χωματερή για προβληματικούς κατάδικους, από το 1934. Παρά τη φήμη της φυλακής, λίγοι κρατούμενοι ήταν γνωστά ονόματα, αν και διασημότητες μεταξύ των "Machine Gun" Kelly, του Robert Stroud (ο «Birdman του Αλκατράζ'), και φυσικά τον Αλ Καπόνε.

Αν και το Αλκατράζ είχε το δικό του εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, δεν ήταν πλέον λειτουργικό και απαιτούνταν 15 μίλια καλωδίου για να συνδεθεί το νησί με την ηλεκτρική ενέργεια του Σαν Φρανσίσκο. Καθώς ο Siegel και ο Tuggle εργάζονταν στο σενάριο, οι παραγωγοί πλήρωσαν 500.000 $ για να αποκαταστήσουν τη φυλακή που ήταν σε αποσύνθεση και να αναδημιουργήσουν την ψυχρή ατμόσφαιρα. μερικοί εσωτερικοί χώροι έπρεπε να αναδημιουργηθούν στο στούντιο. Πολλές από τις βελτιώσεις διατηρήθηκαν άθικτες μετά τη δημιουργία της ταινίας.

Μια από τις καλύτερες ταινίες από τη φυλακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...