Σάββατο 28 Μαΐου 2022

  Και μόνο από το ξεκίνημα και την εισαγωγή με την διάσημη μελωδία του Anthem , του Harold Faltermeyer και το δυναμικό Danger Zone του Kenny Loggins  καταλαβαίνεις τι θα επακολουθήσει. Σε σκηνοθεσία Joseph Kosinski, το πολυαναμενόμενο sequel της εμβληματικής ταινίας επιστρέφει τον Κρουζ ως τον εξαιρετικά προικισμένο και γεμάτο αυτοπεποίθηση Capt. Pete “Maverick” Mitchell. Ο Kosinski σεβάστηκε απόλυτα την ιστορία της ταινίας και έφτιαξε μια εκπληκτική περιπέτεια με δυνατές εναέριες σκηνές και πολύ ωραίες αναδρομές στο παρελθόν της πρώτης ταινίας του 1986.


 

Η ιδέα για το sequel της ταινίας ξεκίνησε το 2010 όταν η Paramount Pictures έκανε προσφορές στον Jerry Bruckheimer και τον Tony Scott να κάνουν το sequelτου Top Gun, με τον Tom Cruise να επαναλαμβάνει τον ρόλο του. Όταν ρωτήθηκε για την ιδέα του για μια νέα ταινία Top Gun, ο Scott ήταν αρνητικός.  Μετά την αυτοκτονία του Σκοτ ​​το 2012, το μέλλον του sequel παρέμεινε υπό αμφισβήτηση, αλλά ο παραγωγός Jerry Bruckheimer παρέμεινε αφοσιωμένος στο έργο, ειδικά δεδομένου του ενδιαφέροντος του Cruise και του Kilmer.

Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell και  Ed Harris, ενώ ο Val Kilmer κάνει επίσης μια σύντομη εμφάνιση ως «Iceman», ο κάποτε εχθρός του Maverick που έγινε φίλος. Η ταινία περιλαμβάνει επίσης τη μπαλάντα της Lady Gaga "Hold My Hand", ενώ η ομάδα παραγωγής περιλαμβάνει τον Jerry Bruckheimer, ο οποίος οδήγησε την αρχική ταινία.

Επίσης ένα πολύ μικρό ρόλο έχει και ο Ed Harris ως υποναύαρχος Chester "Hammer" Cain σε μια σκηνή όπου σχεδιάζει να κλείσει το υπερηχητικό πρόγραμμα scramjet "Darkstar" και ο Maverick αποφασίζει να μεταφέρει το πρωτότυπο στον στόχο ταχύτητας 10 Mach πριν φτάσει ο Cain, η σκηνή αυτή θύμισε και λίγο Firefox(Ο υπερκατάσκοπος των δύο ηπείρων 1983).

Το πρώτο «Top Gun» εκτυλίχθηκε σε ένα φόντο σύγκρουσης υπερδυνάμεων. Υπήρχε ένας τρομερός —αν και κυρίως εκτός οθόνης— αντίπαλος του πραγματικού κόσμου (η Σοβιετική Ένωση, σε περίπτωση που το ξεχάσατε) και η αιωρούμενη πιθανότητα πυρηνικής αποκάλυψης. Ο Τom Cruise 24 ετών τότες , αφού είχαν προηγηθεί τα Risky buiseness, The Legend kai to  «Outsiders» του Κόπολα, όπου έκανε ντεμπούτο άλλα είχε πολύ μικρό ρόλο, με το Top Gun εκτοξεύτηκε η φήμη του και η καριέρα του.

 Αυτή τη φορά, στο Top Gun:Maverick  υπάρχει μια πραγματική αψιμαχία με ζωντανά πυρομαχικά με έναν άγνωστο εχθρό, μια μυστηριώδη οντότητα που έχει στην κατοχή του αεροσκάφη υπερυψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζει μια «μη εξουσιοδοτημένη» εγκατάσταση όπλων σε μια ορεινή περιοχή οπουδήποτε. Δεν αναφέρονται ονόματα, μόνο «ο εχθρός». 

Έχουμε ένα παλιό  ρομαντικό ειδύλλιο με την Penny Benjamin (Jennifer Connelly). Τώρα τη βρίσκει να δουλεύει σε ένα μπαρ κοντά στη βάση και μια παλιά σπίθα αναζωπυρώνεται. Έχει μια έφηβη κόρη (Lyliana Wray) - ο Maverick δεν είναι ο μπαμπάς - και έναν κουρασμένο από κόσμο τρόπο που ταιριάζει με το χαρακτηριστικό μείγμα κυνισμού και συναισθηματισμού του Pete.

Άλλες υπενθυμίσεις του παρελθόντος περιλαμβάνουν τον Rooster (Miles Teller), γιο του  Goose, και τον ίδιο τον Iceman, ο οποίος ανέβηκε στον βαθμό του ναυάρχου και παρακολουθούσε προστατευτικά τον πρώην αντίπαλό του. Η σύντομη εμφάνιση του Kilmer έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Εκτός από το ντοκιμαντέρ "Val" του 2021, δεν έχει εμφανιστεί πολύ στην οθόνη από τότε που έχασε τη φωνή του από καρκίνο του λαιμού και το να βλέπεις αυτόν και τον Κρουζ σε μια ήσυχη σκηνή μαζί είναι τόσο λυπηρό και συγκλονιστικό όσο κάτι από το Έπος του Γκιλγκαμές.

Οι σεκάνς δράσης είναι τεταμένες και πληθωρικές, υπενθυμίζοντας ότι η πτήση ήταν μια από τις μεγάλες συγκινήσεις του κινηματογράφου σχεδόν από την αρχή. Εντυπωσιακές πραγματικά , χάνεσαι μέσα στην δίνη και την ένταση τους.

Οι μικρότεροι πιλότοι παρουσιάζουν ένα είδος παιδικής θεατρικής παραγωγής της πρώτης ταινίας. Η κοκορομαχία μεταξύ του Maverick και του Iceman απηχείται στην αντίπαλη στάση του Rooster και του αλαζονικού Hangman . Μας περιμένουν ένα παιχνίδι αφής ποδοσφαίρου χωρίς μπλουζάκια στην παραλία, το οποίο δεν ταιριάζει καθόλου με το αρχικό παιχνίδι βόλεϊ στην πρώτη ταινία. Υπάρχουν μερικές αξέχαστες υποστηρικτικές ερμηνείες - κυρίως από τον Bashir Salahuddin, τη Monica Barbaro και τον πάντα συμπαγή Jon Hamm, ως ναύαρχο .

Ένα αξιόλογο sequel που μας μεταφέρει μια vintage νοσταλγία , μας προσφέρει ένα υπερθέαμα  αλλά παράλληλα και ένα  σεβασμό ως προς την ιστορία της ταινίας του 1986.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...