Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

 Μια κλασική ταινία αγώνων αυτοκινήτων με πρωταγωνιστή τον Steve McQueen, το Le Mans(1971) βάζει το κοινό στη θέση του οδηγού για αυτό που συχνά αποκαλείται ο πιο εξαντλητικός αγώνας στον κόσμο. Ο γαλλικός αγώνας αυτοκινήτου Le Mans είναι μια 24ωρη υπόθεση στη γαλλική ύπαιθρο, μια απαιτητική δοκιμασία για κάθε οδηγό. Οι φίλοι των αγώνων ταχύτητας, το θεωρούν σαν ίσως το κορυφαίο που γυρίστηκε ποτέ σε φιλμ. Γι` αυτό, ευθύνεται το ύφος ντοκιμαντέρ που του έδωσε ο σκηνοθέτης, για τα καταπληκτικά του πλάνα, όπως και για το γεγονός ότι ουσιαστικά, φιλμάρισε έναν αγώνα ταχύτητας(αυτόν του 1970), και δεν δημιούργησε εικόνες προερχόμενες από κάποιο στούντιο.

Πριν από 51  χρόνια , το Le Mans του Steve McQueen έκανε την πρεμιέρα του.  Το βασικό κοινό το αγνόησε, αλλά στα 51 χρόνια από την πρεμιέρα του, το Le Mans έχει γίνει τοτέμ για τους λάτρεις του αυτοκινήτου. Απλώς παρακολουθήστε τις φοβερές σκηνές των  αγώνων για να δείτε γιατί. Η ταινία αποτυπώνει υπέροχα μια από τις πιο εμβληματικές, υποβλητικές εποχές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

Το Le Mans, είναι μια τεταμένη και συχνά τρομακτική αφήγηση του κλασικού αγώνα αυτοκινήτου στο Le Mans, που ονομάζεται "24 ώρες", επειδή αυτή είναι η συγκεκριμένη περίοδος αντοχής για αυτό το τεστ ταχύτητας, αντοχής, ικανότητας και τύχης των ανδρών και των μηχανών. Σε παραγωγή Jack N. Reddish, με τον Robert E. Relyea ως εκτελεστικό παραγωγό, το Le Mans κυριαρχείται από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μια οπτική εμπειρία. 

Το Le Mans γυρίστηκε στην τοποθεσία στην πίστα του Le Mans μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 1970, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού αγώνα  εκείνης της σεζόν στα μέσα Ιουνίου. Ο Steve McQueen και ο σκηνοθέτης John Sturges εργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έργο και αρχικά έστησαν την ταινία στη Warner Bros  με τον τίτλο "Day of the Champion". Η συμφωνία τελικά με το στούντιο ακυρώθηκε. Μετά την εξασφάλιση συμφωνίας με την Cinema Center Films και την National General Pictures, το έργο ξαναγυρίστηκε με τον τίτλο "Le Mans".  Ο  σκηνοθέτης Lee H. Katzin ήρθε για να ολοκληρώσει το έργο.

Υπόθεση: Ο McQueen (Bullitt, The Great Escape) υποδύεται τον Αμερικανό οδηγό, κλειδωμένο σε έναν έντονο αγώνα μνησικακίας με τον Γερμανό ομόλογό του, ακόμη και όταν παλεύει με την ενοχή για την πρόκληση ενός ατυχήματος που στοίχισε τη ζωή ενός στενού φίλου. Ο McQueen είναι ο συνηθισμένος στωικός μαγνητικός εαυτός του και οι σεκάνς των αγώνων είναι από τις καλύτερες που έχουν αφοσιωθεί ποτέ στον κινηματογράφο. 


Μια συμπαγής ιστορία βασισμένη στους χαρακτήρες συνδυάζεται με την ακατέργαστη σπλαχνική δύναμη για να κάνει το Le Mans μια πλούσια ταινία δράσης και συγκινήσεων. Με αφορμή λοιπόν τον μισό αιώνα του, δείτε το Le Mans ή ξαναδείτε το αν το έχετε ήδη δει. Στη συνέχεια, πηγαίνετε και παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ του 2015 για τη δημιουργία της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...