Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

 The Roots of Heaven(1958): Mια ταινία περιπέτειας που έγινε από την 20th Century Fox, σε σκηνοθεσία John Huston και παραγωγή Darryl F. Zanuck. Το σενάριο ήταν των Romain Gary και Patrick Leigh Fermor και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Romain Gary που κέρδισε το βραβείο το 1956 , The Roots of Heaven (Les racines du ciel). Η παραγωγή ήταν το πνευματικό τέκνο του θρυλικού μεγιστάνα της Fox Darryl F. Zanuck, ο οποίος είχε εγκαταλείψει προσωρινά το στούντιο της Fox για να γίνει ανεξάρτητος παραγωγός. Το The Roots of Heaven είναι μια τόσο ωραία ταινία που προκαλεί απορία γιατί μελετητές και ακαδημαϊκοί του ρετρό κινηματογράφου συνεχίζουν να παραβλέπουν τις αρετές του.



Η ταινία επωφελείται πολύ από την υπέροχη κινηματογράφηση του Oswald Morris και το γεγονός ότι ο Huston, όπως έκανε στo African Queen(1961), αποφεύγει τα πλάνα σε στούντιο όσο το δυνατόν περισσότερο για να μεγιστοποιήσει τις εξωτικές τοποθεσίες. (Υπάρχει πραγματική ειρωνεία στο ότι το κύριο κίνητρο του Huston για να κάνει το African Queen(1961) λέγεται ότι ήταν η εμμονή του με το κυνήγι και τη θανάτωση ενός ελέφαντα. Στο The Roots of Heaven, σκηνοθετεί μια ιστορία που αποδοκιμάζει μια τέτοια συμπεριφορά). Υπάρχει επίσης μια συναρπαστική παρτιτούρα του Malcolm Arnold που διοχετεύει μερικά βασικά συστατικά από τις συνθέσεις του για τη Γέφυρα στον Ποταμό Kwai(The Bridge on the River Kwai).


Η ταινία είχε καλό καστ και πρωταγωνιστούσαν οι Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert, Orson Welles, Paul Lukas, Herbert Lom και Gregoire Aslan. Ήταν η τελευταία ταινία του Errol Flynn. Ο αλκοολισμός του Errol Flynn είχε γίνει πρόβλημα όλο το εικοσιτετράωρο και συχνά βρισκόταν σε αντίθεση με τον John Huston. Κάποια στιγμή, προκάλεσε τον Huston σε καυγά. Ενώ ο Flynn ήταν πρώην ερασιτέχνης πυγμάχος, τα χρόνια της γρήγορης ζωής του είχαν βαρύνει και ο Huston, ο ίδιος πρώην επαγγελματίας πυγμάχος, ισοπέδωσε τον Flynn με μια γροθιά.

Ο John Huston συμφώνησε να σκηνοθετήσει την ταινία έναντι της αμοιβής των  300.000 δολαρίων. Ο William Holden προτάθηκε για τον ρόλο του Morel, όπως και ο James Mason. Ο Holden ήθελε να πάρει τον ρόλο, αλλά είχε συμβόλαιο με την Paramount, η οποία δεν θα του επέτρεπε να κάνει την ταινία εκτός αν υπέγραφε άλλο συμβόλαιο, αλλά αρνήθηκε. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Morel ανέλαβε τελικά ο Trevor Howard . Ο Έρολ Φλιν υπέγραψε για να παίξει έναν βασικό ρόλο υποστήριξης θα έλεγα , αλλά του δόθηκε η υψηλότερη χρέωση. Ο Flynn άφησε το καστ του έργου The Master of Thornfield για να εμφανιστεί στην ταινία. Η Juliette Gréco, ο Eddie Albert και  Paul Lukas συμπλήρωσαν το βασικό καστ. Ο Orson Welles  υπέγραψε για έναν ρόλο καμέο.


Πλοκή: Διαδραματίζεται στη Γαλλική Ισημερινή Αφρική, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Morel (Trevor Howard), ενός σταυροφόρου περιβαλλοντιστή που σκοπεύει να προστατεύσει τους ελέφαντες από την εξαφάνιση ως διαρκές σύμβολο ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα. Τον βοηθούν η Minna (Juliette Gréco), μια οικοδέσποινα νυχτερινού κέντρου, και ο Forsythe (Errol Flynn), ένας ντροπιασμένος Βρετανός αξιωματικός του στρατού που ελπίζει να λυτρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...