Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

 White Hunter Black Heart(1990): Η ταινία αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στον σκηνοθέτη John Huston και στην διάσημη ταινία του African Queen(1951), αλλά τη χρονιά που κυκλοφόρησε πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ήταν λίγο δύσκολο να δουν οι οπαδοί του τον Eastwood σε ένα έργο που δεν έχει πιστολίδια, κυνηγητά και φονικά.

Στην ταινία του του 1990 ο Clint Eastwood φαίνεται να περνάει την ώρα της ζωής του υποδυόμενος τον σκηνοθέτη John Wilson (μια εκδοχή του John Huston) ως ένα απεχθές αλλά δελεαστικό εγωμανικό του Χόλιγουντ. Δανείζοντας στον Wilson μια ορατή αυτοκρατορία και ένα ψηλό ρεπερτόριο χειρονομίας, ο Eastwood φέρνει στο νου τόσο τη θρυλική μεγαλοπρέπεια όσο και την καταστροφική αυταρέσκεια της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ (την οποία, ως νεαρός ηθοποιός, έπιασε στην έξοδο). Η ταινία βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Peter Viertel, ενός από τους σεναριογράφους του Huston στην ταινία περιπέτειας του 1951 African Queen, η οποία γυρίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε τοποθεσία στην Ουγκάντα. 

Ο κύριος χαρακτήρας, ο John Wilson, τον οποίο υποδύεται ο Clint Eastwood, βασίστηκε στον θρυλικό σκηνοθέτη John Huston. Ο χαρακτήρας του συγγραφέα Pete Verrill του Jeff Fahey βασίστηκε στον μυθιστοριογράφο Peter Viertel. Ο χαρακτήρας παραγωγού του Paul Landers του George Dzundza βασίστηκε στον παραγωγό Sam Spiegel. Ο χαρακτήρας της Kay Gibson της Marisa Berenson βασίστηκε στην Katharine Hepburn και ο χαρακτήρας Phil Duncan του Richard Vanstone βασίστηκε στον Humphrey Bogart



Η ταινία γυρίστηκε σε τοποθεσία στην Kariba της Ζιμπάμπουε ,  στη λίμνη Kariba, στους καταρράκτες Victoria και στο Hwange, σε διάστημα δύο μηνών το καλοκαίρι του 1989. Κάποιοι εσωτερικοί χώροι γυρίστηκαν μέσα και γύρω από τα στούντιο Pinewood στην Αγγλία. Το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία κατασκευάστηκε στην Αγγλία από ίνες γυαλιού και στάλθηκε στην Αφρική για κινηματογράφηση. Ήταν ηλεκτρικό και τοποθετήθηκε με κινητήρες από τον ειδικό στα ειδικά εφέ John Evans για να κάνει το σκάφος να φαίνεται ότι κινείται με ατμό. Το όπλο  που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία ήταν ένα δίκαννο τουφέκι 65.000 λιρών του τύπου που προτιμούσαν οι περισσότεροι επαγγελματίες κυνηγοί και οι πελάτες τους αυτή την εποχή. Κατασκευάστηκε από τους Holland & Holland, τους οπλουργούς που κατασκεύασαν επίσης το όπλο που χρησιμοποίησε ο John Huston όταν ήταν στην Αφρική για την το African Queen το 1951. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...