Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

 Ο μπασίστας Jason Newsted μπορεί να μην ήταν αρχικό μέλος των Metallica, αλλά ήταν παρών για την άνοδο του συγκροτήματος από το metal underground στην κορυφή των charts παγκοσμίως από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως την αυγή του 21ου αιώνα. Γεννημένος στις 4 Μαρτίου 1963, στο Battle Creek, MI, ο Newsted και η οικογένειά του μετακόμισαν όταν ήταν 14 ετών στο Kalamazoo, MI. Λίγο αργότερα, ο Newsted ανακάλυψε τη ροκ μουσική μέσω των Kiss και του μπασίστα τους Gene Simmons . Σύντομα ανακάλυψε άλλα δημοφιλή metal συγκροτήματα της εποχής (Ted Nugent, Rush, Black Sabbath, Blue Oyster Cult), ενώ παράλληλα μαθαίνει μπάσο και παίζει σε τοπικά συγκροτήματα.

Το 1981, ο Newsted και ένας φίλος του έφυγαν από το Μίσιγκαν με την ελπίδα να φτάσουν στην Καλιφόρνια για να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα, αλλά έφτασαν μόνο μέχρι το Φοίνιξ, όπου παρέμειναν. Ο Newsted δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα λίγο αργότερα, με το όνομα Dogz, το οποίο άλλαξε το όνομά τους σε Flotsam & Jetsam το 1983, ειδικευόμενοι σε ένα νεοσύστατο metal στυλ -- thrash. Εκείνη την εποχή ήταν επίσης που ο Newsted ανακάλυψε τους πρωτοπόρους του thrash, τους Metallica, που έγιναν γρήγορα το αγαπημένο του συγκρότημα. Οι Flotsam & Jetsam υπέγραψαν με τη δισκογραφική εταιρεία Metal Blade, εμφανιζόμενοι σε μια έκδοση της συλλογής Metal Massacre της δισκογραφικής και ηχογραφώντας ένα ντεμπούτο άλμπουμ, το Doomsday for the Deceiver του 1986. Όλο αυτό το διάστημα ο Newsted ήταν ο αρχηγός του συγκροτήματος, υπηρετώντας ως βασικός τραγουδοποιός και στιχουργός εκτός από τα καθήκοντά του στο μπάσο.

Οι  Metallica (που μόλις είχαν κυκλοφορήσει το πιο επιτυχημένο άλμπουμ τους, την κλασική κυκλοφορία των Master of Puppets) υπέστη τον τραγικό θάνατο του μπασίστα Cliff Burton στα μέσα της περιοδείας τους τον Σεπτέμβριο του 1986. Οι Metallica αποφάσισαν να  κάνουν οντισιόν σε μπασίστες για να καλύψει το κενό που άφησε ο Burton. Παρά το πολλά υποσχόμενο μέλλον με τους Flotsam & Jetsam, ο Newsted επέλεξε να δοκιμάσει τους Metallica . Οι Metallica συνέχισαν από εκεί που σταμάτησε η περιοδεία τους λίγο αφότου ονόμασαν τον Newsted το νέο τους μέλος και πέρασαν το 1987 δουλεύοντας για την πολυαναμενόμενη συνέχεια του Master. Αν και το επικό prog-metal concept άλμπουμ του 1988 And Justice for All ήταν μια μεγάλη επιτυχία , το μπάσο του Newsted μόλις και μετά βίας ακουγόταν στη μίξη, ενώ τα ταλέντα του στη σύνθεση τραγουδιών σχεδόν δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου (κέρδισε μια μοναχική  πίστωση με το άνοιγμα του άλμπουμ, "Blackened"). Με την κυκλοφορία της ομότιτλης κυκλοφορίας του 1991, οι Metallica είχαν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ροκ συγκροτήματα στον κόσμο -- μια πιο απλή μουσική προσέγγιση και η αγκαλιά των μουσικών βίντεο απέδωσαν καρπούς, καθώς το άλμπουμ θα πούλησε τελικά πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ μόνος. 

Μόλις το 1996 το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το επόμενο στούντιο άλμπουμ του, Load, αλλά στο συγκρότημα ασκήθηκε μεγάλη κριτική από τους μακροχρόνιους θαυμαστές του λόγω της νέας τους εμφάνισης (κοντά μαλλιά, νήματα σχεδιαστών) και ένα πιο ποικίλο μουσικό στυλ που αγκάλιαζε και άλλες μορφές εκτός από μέταλλο. Αλλά το Load ήταν μια άλλη μεγάλη επιτυχία, όπως και η συνέχεια του ένα χρόνο αργότερα, το Reload.  Ο Newsted είχε επίσης βρει χρόνο για να φιλοξενηθεί σε ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών (Voivod's Phobos, Jim Martin's Milk & Blood, UNKLE's Psyence Fiction και Sepultura's Against) και επρόκειτο να ξεκινήσει ένα δευτερεύον έργο με τίτλο Echo Brain το 2000, το οποίο φαινόταν να προκαλεί κάποιες διαμάχες μέσα στους Metallica -- επιβεβαιώθηκε από μια ενδεικτική συνέντευξη και από τα τέσσερα μέλη της μπάντας στο περιοδικό Playboy στις αρχές του 2001. Την ίδια ώρα που η προαναφερθείσα συνέντευξη στο Playboy κυκλοφόρησε στα περίπτερα, ο Newsted έφυγε απότομα από τους Metallica, προσφέροντας τη δήλωση, "Λόγω ιδιωτικών και προσωπικών λόγων  και τη σωματική ζημιά που έχω κάνει στον εαυτό μου όλα αυτά τα χρόνια παίζοντας τη μουσική που αγαπώ, πρέπει να απομακρυνθώ από το συγκρότημα».

Τον Ιανουάριο του 2001 ο Newsted αποχώρησε από το γκρουπ, αφήνοντας τους Metallica χωρίς μπασίστα για άλλη μια φορά. Οι εργασίες για ένα νέο άλμπουμ καθυστέρησαν ενώ το συγκρότημα αναζήτησε αντικαταστάτη για τον Newsted και ο Hetfield άρχισε να θεραπεύεται για τον αλκοολισμό. 


Οι Metallica πρόσθεσαν τον Robert Trujillo, πρώην μπασίστα του Ozzy Osbourne και του skate-punk συγκροτήματος Suicidal Tendencies, στη σύνθεση του συγκροτήματος πριν ξεκινήσουν την περιοδεία του St. Anger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...