Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

 Ο John Barry ήταν ένας από τους μεγάλους δεξιοτέχνες όλων των εποχών της κινηματογραφικής μουσικής. Η καριέρα του διήρκεσε περίπου 50 χρόνια - από το Midnight Cowboy και το  Dances with Wolves και το Out of Africa - συμπεριλαμβανομένων και 11 ταινίες του James Bond στην πορεία. Ο πέντε φορές βραβευμένος με Όσκαρ γεννήθηκε στο Γιορκ στις 3 Νοεμβρίου 1933.

Οι ταινίες και η μουσική ήταν στο αίμα του John Barry. Πέρασε τα πρώτα του χρόνια δουλεύοντας σε κινηματογράφους στη βόρεια Αγγλία, που ανήκαν στον πατέρα του. Η μητέρα του Barry ήταν μια ταλαντούχα πιανίστρια που είχε εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει καλλιτέχνης . Ο νεαρός John ήθελε να μπει στην οικογενειακή επιχείρηση και να γίνει μηχανικός προβολής, αλλά ο συνδυασμός ταινίας και μουσικής του έκανε βαθιά εντύπωση.

Αφού τελείωσε το στρατό, ο Barry έκανε μαθήματα σύνθεσης τζαζ και συνέχισε να εργάζεται ως ενορχηστρωτής για τις ορχήστρες Jack Parnell και Ted Heath. Σχημάτισε το συγκρότημα The John Barry Seven το 1957. Είχαν έναν αριθμό επιτυχημένων δίσκων.

Ο Barry εργάστηκε στην EMI από το 1959 έως το 1962 .Η πρώτη του ταινία ήταν το Beat Girl το 1960. Ο Barry συνέθεσε επίσης τη μουσική για την ταινία ,  Never Let Go, ενορχήστρωσε τη μουσική για το Mix Me a Person και τη σύνθεση, τη διασκευή και τη διεύθυνση της μουσικής για το The Amorous Prawn.

Η επιτυχία του  Barry τράβηξε την προσοχή των παραγωγών των ταινιών του James Bond. Συνέθεσε και ερμήνευσε τις παρτιτούρες για έντεκα ταινίες Bond.  Το άλμπουμ soundtrack για τον Goldfinger έριξε το A Hard Day's Night των Beatles από την κορυφή των αμερικανικών charts το 1964 και χάρισε στον συνθέτη τον πρώτο του χρυσό δίσκο. Η τελευταία του μουσική για τον Bond ήταν το The Living Daylights του 1987, στο οποίο ο Barry εμφανίστηκε ως μαέστρος.

Έγινε ένας από τους πιο διάσημους συνθέτες ταινιών, κερδίζοντας πέντε Όσκαρ και τέσσερα Grammy, μεταξύ άλλων, για το The Lion in Winter, το Midnight Cowboy, το Born Free και το Somewhere in Time.

Έλαβε το BAFTA Academy Fellowship Award το 2005.Το 2005, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε τη μουσική του Barry για το Out of Africa  στο Νο. 15 στη λίστα με τα καλύτερα score ταινιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...