Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

 Ο Δρ. Νο είχε τεράστια εμπορική επιτυχία και αποδείχθηκε μεγάλη επιρροή στο είδος των ταινιών δράσης. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το γρήγορο μοντάζ του Peter Hunt( Αργότερα σκηνοθέτη του 1969 Ταινίας Τζέιμς Μποντ, "On Her Majesty's Secret Service")και το κυνικό χιούμορ της ταινίας, που έπαιξε με ίσιο πρόσωπο ο Connery.


 Τα έξυπνα σχέδια παραγωγής του Ken Adam έθεσαν το καλούπι για τις επόμενες ταινίες του Bond: σκηνικά σε εξωτικές τοποθεσίες. Η ανάδυση της Andress από το σερφ με λευκό μπικίνι παραμένει μια εμβληματική εικόνα της οθόνης. Αν και ήταν η πρώτη ταινία Bond, ο Δρ. Νο βασίστηκε στο έκτο βιβλίο της σειράς του Fleming. Ο Ian Fleming έγραψε για πρώτη φορά το Dr. No ως τηλεοπτικό περίγραμμα για τον παραγωγό ταινιών Henry Morgenthau για να προωθήσει την τουριστική βιομηχανία της Τζαμάικας.

Ο Αμερικανός παραγωγός Albert  Broccoli και ο Καναδός ομόλογός του Harry Saltzman ένωσαν τις δυνάμεις τους, μάλλον άβολα, για να ζωντανέψουν τη δημιουργία του Ian Fleming με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Τα περισσότερα στούντιο βρήκαν το υλικό πολύ βρετανικό και πολύ σεξουαλικό, αλλά ο επικεφαλής των United Artists, Arthur Krim , τους πρόσφερε ένα μικρό προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου δολαρίων (10 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) για να κάνουν τη μικρή τους ταινία περιπέτειας.

Ο Krim ήθελε τον Cary Grant να παίξει τον Bond, αλλά ο Grant δεν ήθελε να έχει καμία σχέση το συγκεκριμένο franchise. Αντίθετα, πήγαν με έναν σχετικά μη δοκιμασμένο Σκωτσέζο ηθοποιό, τον Sean Connery τον οποίο η σύζυγος του Broccoli , η Dana, ένιωσε ότι αποπνέει σεξουαλική απήχηση . 

Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο  Terence Young, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Connery στο Action of the Tiger του 1957.

Η ταινία, που γυρίστηκε στην Τζαμάικα και στα στούντιο Pinewood του Λονδίνου, κατέληξε να φαίνεται πολύ πιο ακριβή από ό,τι ήταν. Ως Honey Rider, το πρώτο κορίτσι του Bond, η Ursula Andress εξασφάλισε τη θέση της στην κινηματογραφική ιστορία τη στιγμή που βγήκε από το Σέρφινγκ στην Καραϊβική με τολμηρό μπικίνι. Και ως κακοποιός του τίτλου, ο Joseph Wiseman, ένας Εβραίος γεννημένος στο Μόντρεαλ που υποδύεται έναν ημι-Κινέζο χαρακτήρα - ένα κάστινγκ που πιθανότατα δεν θα γινόταν ποτέ σήμερα - ήταν θαυμάσια κακός ως ένας βιονικός τρομοκράτης, που είχε σκοπό να καταστρέψει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Η ταινία κέρδισε 60 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (543 εκατομμύρια δολάρια σήμερα), και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...