Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

 Στις 24 Μαρτίου 1944, συνέβη μια από της ποιο τολμηρές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η μαζική απόδραση των Συμμάχων στρατιωτών από το Γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου Stalag Luft III, η ιστορία της οποίας απαθανατίστηκε για πάντα στην ταινία The Great Escape του 1963, με πρωταγωνιστή τον Steve McQueen.

Θεωρείται ευρέως κλασική, η ταινία ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τη άψογη σκηνοθεσία του John Sturges και για ένα καστ που περιλάμβανε τον Steve McQueen σε έναν από τους καθοριστικούς ρόλους του.

Στον ρόλο που εδραίωσε την ιδιότητά του ως σούπερ σταρ, ο Steve McQueen υποδύεται τον τολμηρό  Captain Virgil Hilts 'The Cooler King',που σκοπεύει να αποτρέψει τους Ναζί, μαζί με ένα all-star καστ που περιλαμβάνει τους Charles Bronson, James Coburn, James Garner και Donald Pleasence. Η έμπειρη σκηνοθεσία του John Sturges, η εξαιρετικά αξιοθαύμαστη παρτιτούρα του Elmer Bernstein και τα ακραία ακροβατικά συνδυάζονται σε αυτό που μπορεί να είναι απλώς η πιο θεαματικά διασκεδαστική ταινία με φυλακές  όλων των εποχών, μια συναρπαστική ωδή στην αποφασιστικότητα, τη συντροφικότητα και το θάρρος της καθημερινότητας. ήρωες.

Ο ρόλος  του Steve McQueen, βασίστηκε σε  τρεις πιλότους, τον David M. Jones, τον John Dortch Lewis και τον William Ash.  Ο κριτικός Λέοναρντ Μάλτιν έγραψε ότι «το μεγάλο, διεθνές καστ είναι υπέροχο, αλλά ο Μακ Κουίν ξεχωρίζει· είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό εδραίωσε την ιδιότητά του ως σούπερ σταρ». Αυτή η ταινία καθιέρωσε την επιρροή του στο box office.

Ο ρόλος του Richard Attenborough, "Big X", βασίστηκε στον Roger Bushell, τον γεννημένο στη Νότια Αφρική Βρετανό αιχμάλωτο που ήταν ο εγκέφαλος της πραγματικής Μεγάλης Απόδρασης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Attenborough υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Προσφέρθηκε εθελοντικά να πετάξει με τη Μονάδα Κινηματογράφου και μετά από περαιτέρω εκπαίδευση (όπου υπέστη μόνιμη βλάβη στο αυτί) πήρε πτυχίο ως λοχίας. Ο Richard Harris ανακοινώθηκε αρχικά για τον ρόλο.

Ο ρόλος του  James Donald βασίστηκε στον Group Captain Herbert Massey, έναν βετεράνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που είχε προσφερθεί εθελοντικά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο υπολοχαγός Colin Blythe RAF, "The Forger", βασίστηκε στον Tim Walenn και τον υποδύθηκε ο Donald Pleasence. Ο ίδιος ο Pleasence είχε υπηρετήσει στη Βασιλική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Καταρρίφθηκε και πέρασε ένα χρόνο στο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου Stalag Luft I.

Ο Charles Bronson ήταν Ο ίδιος πυροβολητής στην USAAF και είχε τραυματιστεί, αλλά δεν είχε καταρριφθεί. Όπως ο χαρακτήρας του, ο Danny Valinski, υπέφερε από κλειστοφοβία λόγω της παιδικής του δουλειάς σε ορυχείο.



Ο James Garner ήταν στρατιώτης στον πόλεμο της Κορέας και τραυματίστηκε δύο φορές. Εκείνη την περίοδο ήταν σατανάς, όπως και ο χαρακτήρας του Flt Lt Hendley.

Πλοκή: Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της ταινίας είναι Αμερικανοί, Βρετανοί και Αυστραλοί αιχμάλωτοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα στρατόπεδο φυλακών βαθιά μέσα στη Ναζιστική Γερμανία. Η στρατηγική των Γερμανών είναι να κρατούν τους πιο προβληματικούς αιχμαλώτους τους σε ένα στρατόπεδο υπό στενή επίβλεψη, αλλά το σχέδιό τους πηγαίνει στραβά όταν οι αιχμάλωτοι αρχίζουν να σχεδιάζουν την πιο φιλόδοξη απόδραση που έχουν επιχειρήσει ποτέ. Η αποστολή διευθύνεται από έναν αξιωματικό γνωστό ως "Big X" (τον οποίο υποδύεται ο Richard Attenborough) και οι βασικοί συνωμότες περιλαμβάνουν "The Cooler King" (McQueen), "The Manufacturer" (James Coburn), "The Scrounger" (James Garner) , και «Tunnel King» (Charles Bronson). Υπό την επίβλεψη του Big X, σκάβονται πολλές σήραγγες. αν και ανακαλύπτεται ένας, οι άντρες συνεχίζουν το σχέδιό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...