Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

 Ο Cat Stevens μεγάλωσε από είδωλο εφήβων της δεκαετίας του 60 σε έναν από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές-συνθέτες όλων των εποχών. Εκτός από τα τεράστια μουσικά του επιτεύγματα, η δια βίου πνευματική του αναζήτηση έχει προσθέσει ίντριγκα και βάθος σε μια πρωτοποριακή καριέρα.

Ο Steven Demetre Georgiou, γεννημένος στις 21 Ιουλίου 1948 στην περιοχή Marylebone του Λονδίνου, ήταν το μικρότερο παιδί ενός Κύπριου πατέρα, του Σταύρου Γεωργίου (1900–1978),και μιας Σουηδής μητέρας, της Ingrid Wickman (1915–1989). ). Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή, την Ανίτα (γενν. 1937) και έναν αδελφό, τον David Gordon. 

Αν και ο πατέρας του ήταν Ελληνορθόδοξος και η μητέρα του Βαπτίστρια, ο Stevens στάλθηκε στο Ρωμαιοκαθολικό Δημοτικό Σχολείο St Joseph, στην οδό Macklin, που ήταν πιο κοντά στην επιχείρηση του πατέρα του στο Drury Lane. Ο Stevens ανέπτυξε ενδιαφέρον για το πιάνο σε νεαρή ηλικία. Στα 15 του, εμπνευσμένος από τη δημοτικότητα των Beatles, άρχισε να ενδιαφέρεται για την κιθάρα. Έπεισε τον πατέρα του να πληρώσει 8 £ για την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να την παίζει και να γράφει τραγούδια.

Αν και του άρεσε η τέχνη του σκιτσογράφου (τα μετέπειτα δισκογραφικά του άλμπουμ παρουσίαζαν το πρωτότυπο έργο τέχνης του), αποφάσισε να ακολουθήσει μουσική καριέρα. Άρχισε να παίζει με το όνομα "Steve Adams" το 1965 ενώ ήταν στο Hammersmith. Εκείνη τη στιγμή, στόχος του ήταν να γίνει τραγουδιστής . Εκτός από τους Beatles, άλλοι μουσικοί που τον επηρέασαν ήταν οι Kinks,  ο Bob Dylan, η Nina Simone, οι καλλιτέχνες των blues Lead Belly και Muddy Waters, Biff Rose (ιδιαίτερα το πρώτο άλμπουμ του Rose), Leo Kottke και Paul Simon. Προσπάθησε επίσης να μιμηθεί συνθέτες μιούζικαλ, όπως ο Ira Gershwin και ο Leonard Bernstein. Το 1965 υπέγραψε εκδοτική συμφωνία με την Ardmore & Beechwood και ηχογράφησε πολλά demos, συμπεριλαμβανομένου του "The First Cut Is the Deepest".

Ο Stevens  σημείωσε πρόωρη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του '60 με τα "I Love My Dog" και "Matthew and Son". Ήταν ένας παραγωγικός τραγουδοποιός γράφοντας τραγούδια όπως τα «Here Comes My Baby» και «The First Cut Is The Deepest» για άλλους καλλιτέχνες. Το τελευταίο, συγκεκριμένα, θα συνέχιζε να γίνεται διεθνής επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις για διάφορους καλλιτέχνες.

Το 1968 ο βαρύς φόρτος εργασίας των περιοδειών, οι δεσμεύσεις των μέσων ενημέρωσης και τα προνόμια του τρόπου ζωής των ποπ σταρ άρχισαν να τον βαραίνουν και έτσι   ο Cat προσβλήθηκε από μια δυνητικά θανατηφόρα κρίση φυματίωσης και νοσηλεύτηκε για αρκετούς μήνες. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ξεκίνησε μια σημαντική διαδικασία εσωτερικού προβληματισμού και διαλογισμού.

Μετά την ανάρρωσή του και με μια νέα προοπτική για τον κόσμο, ο Cat υπέστη μια βαθιά μουσική μεταμόρφωση. Έγραψε περίπου 40 τραγούδια και έκανε θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Ο νέος του ήχος ήταν πιο απογυμνωμένος και οικείος, οι στίχοι του απέκτησαν λεπτότητα και ένα διαισθητικό πλεονέκτημα, και στην ιδιωτική του ζωή άρχισε να εξερευνά ποικίλα πνευματικά μονοπάτια.

Η περίοδος από το 1970 έως το 1974 θα έβλεπε τον Cat Stevens να ανεβαίνει στα ανώτερα κλιμάκια του μουσικού superstardom. Το άλμπουμ του του 1970 Tea for the Tillerman, που έγινε χρυσό στις ΗΠΑ, περιείχε τα κλασικά «Wild World», «Hard Headed Woman», «Where Do the Children Play;» και «Father & Son». Ωστόσο, ήταν αναμφισβήτητα το Teaser and the Firecat του 1971 που έκανε τον Cat πραγματικό μέγα σταρ. Τραγούδια όπως τα «Morning Has Broken», «Peace Train» και «Moonshadow» είχαν απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο και αγκαλιάστηκαν από μια γενιά ως ύμνοι ειρήνης και ενότητας. Τα τραγούδια αυτής της εποχής θα συνεχίσουν να εκτιμώνται και από τις μελλοντικές γενιές, η διαχρονική ποιότητά τους φάνηκε όταν μια διασκευή του «Father & Son» έγινε τεράστια επιτυχία για το ιρλανδικό ποπ συγκρότημα Boyzone τη δεκαετία του 1990.

Το 1975 ο Cat γνώρισε ένα άλλο σημαντικό γεγονός που άλλαξε τη ζωή. Ενώ κολυμπούσε στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά του Μαλιμπού, άρχισε να παρασύρεται στη θάλασσα. Φοβούμενος τον επικείμενο θάνατο, κάλεσε τον Θεό παρακαλώντας ότι, αν σωθεί, θα αφιέρωνε τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού. Εκείνη τη στιγμή ένα απαλό κύμα τον παρέδωσε στην ακτή και στην ασφάλεια. Μια σειρά γεγονότων ξεκίνησε και, αφού έλαβε ένα αντίγραφο του Κορανίου από τον αδελφό του, ασπάστηκε το Ισλάμ το 1977.

Κατά τη διάρκεια των ισλαμικών σπουδών του, ο Cat ένιωσε μια ισχυρή συγγένεια με την ιστορία του Ιωσήφ και αποφάσισε να πάρει το αραβικό αντίστοιχό του ως το νέο του όνομα, και έγινε Yusuf Islam το 1978. Στη συνέχεια κατέπληξε τον κόσμο εγκαταλείποντας τη φήμη και την καριέρα του ως αστέρας της μουσικής. να κάνει οικογένεια και να αφοσιωθεί σε φιλανθρωπικό έργο.

Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...