Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

 Σπάνια το κοινό αντιμετωπίζει μια ταινία δράσης τόσο δυναμικά συναρπαστική και όμως τόσο εμποτισμένη με ανθρωπιστική διορατικότητα, λεπτά αποκαλυπτικά μηνύματα και ηθική ανάμεσα στις γραμμές. Οι ακραίοι αντιήρωες της ταινίας είναι αφάνταστα πρωτότυποι. Με απλά λόγια, οι καλοί είναι κακοί και οι κακοί είναι καλοί. Αυτή η δραστική αλλαγή σε σημαντικούς ρόλους προσδίδει σε μια σκληρή αλλά συγκινητική εμπειρία που δεν μοιάζει με τίποτα για το οποίο θα μπορούσε να προετοιμάσει κατάλληλα τους θεατές ο μειονεκτικά γενικός τίτλος.

Εμπλουτίζοντας τους χαρακτήρες τους με ένα εκπληκτικό βάθος, ο Jon Voight και ο Eric Roberts δημιουργούν μια συναρπαστική, απίθανη συνεργασία. Ο Voight  είναι ισχυρός πρωταγωνιστής, αν και ο χαρακτήρας του είναι σημαδεμένος, πικρός, ασταθής και ένας απαίσιος εκφυλισμένος – καθιερώνοντας ιδιότητες για μια συναρπαστική τελική λύτρωση. Ο Μπακ, ενώ είναι επίσης εγκληματίας, είναι αντιθέτως πιο απλός και ήρεμος. είναι ένας τραμπούκος που του λείπει βαθιά γνωστική ικανότητα και, σαν ένα εικονιστικό κριάρι, χειραγωγείται εύκολα από το διεφθαρμένο πρότυπό του. Ο διάλογος είναι επίσης αξιοσημείωτος, καθώς βοηθά στον καθορισμό των αντίθετων απόψεων των Manny και Buck και εξορθολογίζει τις νοοτροπίες επιβίωσής τους. H DeMornay είναι η εύθραυστη κόλλα που τους εμποδίζει να σφάζονται ανόητα ο ένας με τον άλλον και το κλειδί για να κατανοήσουν  την συλλογικά απελπισμένη κατάστασή τους. Η εξαιρετική ερμηνεία των Voight  και Roberts δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς και οι δύο ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ το 1985. Ο ηθοποιός John P. Ryan στον ρόλο του  απαίσιου και αυστηρού αρχιφύλακα που θέλει τους καταδίκους νεκρούς.

Βασισμένο σε σενάριο του θρυλικού Akira Kurosawa, το "Runaway Train" είναι γεμάτο με τα βάθη της ζωής, του θανάτου, των επιθέσεων, των ηθικών επιλογών και του εύπλαστου πεπρωμένου.

Πλοκή: Ένας σκληραγωγημένος κατάδικος και ένας νεότερος κρατούμενος δραπετεύουν από μια βάναυση φυλακή στη μέση του χειμώνα για να βρεθούν σε ένα τρένο εκτός ελέγχου με μια σιδηροδρομική υπάλληλο ενώ τους καταδιώκει ο εκδικητικός αρχηγός ασφαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...