Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 Το 1995, Οι τιτάνες του NewWave of British Heavy Metal  Iron Maiden κυκλοφόρησαν το  άλμπουμ The X Factor, το οποίο, για τους περισσότερους θαυμαστές, στάθηκε ως κηλίδα στον κατάλογο του συγκροτήματος. Το "The X Factor" είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ του αγγλικού Heavy Metal


συγκροτήματος , που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 2 Οκτωβρίου 1995 μέσω της EMI. Ο ήχος, στο σύνολό του, δεν έμοιαζε με ό,τι είχαν γράψει οι Maiden στο παρελθόν και είχαν κάνει ακόμη και τον φτωχό Έντι αβοήθητο υποκείμενο ιατρικών εξετάσεων στο εξώφυλλο. Το X Factor ήταν το πρώτο άλμπουμ του Blaze Bayley και συμμετείχε στη σύνθεση τραγουδιών.

Το Fear Of The Dark (1992) φαινόταν να μείνει στην ιστορία ως το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Iron Maiden με τον τραγουδιστή Bruce Dickinson. Μετά από μια προβληματική περιοδεία το 1993 άφησε το συγκρότημα για να συνεχίσει σοβαρά τη σόλο καριέρα του. Οι Maiden γέμισαν την αγορά εκείνη τη χρονιά με τουλάχιστον τρία ζωντανά άλμπουμ που όλα άφηναν πολλά να είναι επιθυμητά, τελειώνοντας με το καλύτερο ,: Live At Donington(1993).

Και έτσι το συγκρότημα ξεκίνησε την πιο σκληρή πρόκληση της καριέρας του, προσπαθώντας να χτίσει ένα ολοκαίνουργιο Maiden στύλ μετά την απώλεια τόσο του Dickinson όσο και του κιθαρίστα Adrian Smith. Ο Blaze Bayley, πρώην μέλος του συγκροτήματος Wolfsbane, επιλέχθηκε ως αντικαταστάτης του Dickinson και ο Janick Gers είχε ήδη εγκατασταθεί στη θέση Smith.

Ένας άλλος απών θα ήταν ο επί χρόνια παραγωγός Μartin Birch, ο οποίος είχε αποφασίσει να αποσυρθεί οριστικά. Ο Steve Harris κατέλαβε ο ίδιος την καρέκλα του παραγωγού στο δικό του Barnyard Studios στο Essex, όπου τον βοήθησε ο μηχανικός Nigel Green. Τον Οκτώβριο του 1995 οι Maiden κυκλοφόρησαν τελικά την τελευταία τους δημιουργία μετά το μεγαλύτερο κενό μεταξύ των στούντιο άλμπουμ που είχαν αντέξει μέχρι εκείνο το σημείο οι θαυμαστές τους.

Θεωρείται ο πιο σκοτεινός δίσκος των Iron Maiden εξαιτίας των στίχων του που βασίζονταν σε προσωπικά θέματα του Steve Harris, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει ένα διαζύγιο και το θάνατο του πατέρα του, και εξαιτίας του εξώφυλλου του άλμπουμ, που απεικονίζει τον Eddie, να ακρωτηριάζεται μέσω χειρουργείου.

Αναζητώντας απεγνωσμένα μια κατεύθυνση που θα έμενε χωρίς συμβιβασμούς στα ιδανικά τους, οι Maiden είχαν κολλήσει σε μια εποχή όπου προσπαθούσαν να ανακτήσουν προηγούμενες επιτυχίες, επιστρέφοντας στις ρίζες τους (βλ. No Prayer for the Dying και Fear of the Dark). Η εγγενής ανάγκη τους να εξελιχθούν και να στοιχηματίσουν νέα επικράτεια αντίθεσε προκλητικά αυτές τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα φαίνονται μπερδεμένα, φθηνά και συντριπτικά… ή μήπως;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...