Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

 Peter Sellers: Ένας τεράστιος κωμικός με σπουδαίες ερμηνείες και μιμήσεις. Τεράστια ερμηνεία στην καριέρα του ο ρόλος του ως επιθεωρητής Κλουζό στο The Pink Panther του άλλου τιτανομέγιστου σκηνοθέτη  Blake Edwards με τον οποίο είχε μια υπέροχη συνεργασία στης ταινίες «Ο Ροζ Πάνθηρας» («The Pink Panther», 1963) , «Λαγωνικό 24 Καρατίων» («A Shot in the Dark», 1964) και  σε τρεις ακόμη ταινίες την δεκαετία του 70, πάντα σε σκηνοθεσία του Blake Edwards, που θα σημειώσουν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θα παγιώσουν την φήμη του: «Η Επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα» («The Return of the Pink Panther», 1975), «Ο Ροζ Πάνθηρ Ξαναχτυπά» (« The Pink Panther Strikes Again», 1976) και «Η Εκδίκηση του Ροζ Πάνθηρα» ( The Revenge of the Pink Panther, 1978).

Γεννήθηκε  στις 8 Σεπτεμβρίου 1925 στο Σάουθσι (προάστιο του Πόρτσμουθ), από γονείς ηθοποιούς. Η πρώτη του επαγγελματική επιθυμία σαν έφηβος τότες ήταν να γίνει μουσικός και έπαιζε ως ντράμερ  σε ένα συγκρότημα ψυχαγωγώ


ντας τους φαντάρους κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γρήγορα όμως ανακάλυψε το ταλέντο του στης μιμήσεις κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Πολεμική Αεροπορία  ξεσηκώνοντας καθημερινά τους συναδέλφους του.

Αφού επέστρεψε στο σπίτι από τον πόλεμο, ο Sellers  ξεκίνησε να εργάζεται στη Βρετανική Εταιρεία Ραδιοτηλεόρασης (BBC). Μέχρι το 1948, είχε λάβει μέρος σε μερικές μετρίως επιτυχημένες ακροάσεις. Το 1951, συνεργάστηκε με τους Spike Milligan και Harry Secombe στην ραδιοφωνική σειρά του BBC «The Goon Show» («Το Χαζοπρόγραμμα»).

Οι παραγωγοί, εντυπωσιασμένοι με την «υποκριτική» του Sellers , του έδωσαν μια θέση στον αέρα. Μετά τις αρχικές εμφανίσεις του στο Show Time, ο Sellers έγινε μια περιζήτητη προσωπικότητα στο ραδιόφωνο.

Γι’ αυτόν, ήταν η ευκαιρία να περάσει στον κινηματογράφο και σε technicolor. Αφού εμφανίστηκε σε αρκετές βρετανικές παραγωγές , ο Sellers έκανε επιτυχία στις ΗΠΑ με την ταινία U.S. with The Mouse That Roared (1959). Το 1960, έλαβε τη διεθνή προσοχή για τον ρόλο του στην ταινία The Millionairess, στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τη Sophia Loren.

Αυτή η ιδιοφυΐα εμφανίστηκε  και σε αρκετές άλλες ταινίες καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το Dr Strangelove (1964), που θεωρήθηκε η καλύτερη ταινία του Sellers , του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1965. Το 1963, ο Sellers  έγινε γνωστός  στον κόσμο στον πιο γνωστό χαρακτήρα του, τον Επιθεωρητή Κλουζό, του Ροζ Πάνθηρα. Υπήρχαν τέσσερις συνέχειες αυτής της επιτυχημένης κωμικής ταινίας: A Shot in the Dark (1964), The Return of the Pink Panther (1974), The Pink Panther Strikes Again (1976) και Revenge of the Pink Panther (1978). Το Trail of the Pink Panther του 1982 είναι μια μεταθανάτια συλλογή από τις προηγούμενες ταινίες του Panther σε συνδυασμό με νέα πλάνα άλλων μελών του καστ.

Έχουν γραφτεί και ακουστεί πάρα πολλά για τον εν λόγω ηθοποιό, καθώς οι φήμες τον θέλουν να είχε μια εκκεντρική ιδιοσυγκρασία, ενώ υπάρχουν πολλές ιστορίες που δημιουργήθηκαν γύρω από το όνομά του. Υπήρξε ανέκαθεν ένας πολύ βιαστικός, νευρωσικός και καταθλιπτικός άνθρωπος. Η μεγάλη του αδυναμία ήταν τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Αφού εμφανίστηκε σε περισσότερες από 60 ταινίες καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Sellers  πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 24 Ιουλίου 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...