Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

 The Heroes Of Telemark (1966).


Το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 1943 μέλη της νορβηγικής αντίστασης βύθισαν στη Βόρεια Θάλασσα οχηματαγωγό των Ναζί, με το οποίο μετέφεραν αποθέματα βαρέος ύδατος, υλικό απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων....Αυτή ήταν η αποστολή της Νορβηγικής αντίστασης σαμποτάρανε την να αποκτήσει την πρωτιά στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Οι προσπάθειες αποτύχανε.

Αυτή την σημαδιακή στιγμή του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου αποφάσισε να την μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Anthony Mann,γνωστός από της ταινίες Winchester '73 (1950),  El Cid (1961), The Glenn Miller Story (1954) κ.α. Η ταινία ανακοινώθηκε αρχικά το 1963. Έγινε από την Benton Film Productions, μια εταιρεία του σκηνοθέτη Anthony Mann και του παραγωγού S. Benjamin Fisz. Η χρηματοδότηση προήλθε από την Αμερικάνικη εταιρεία  Allied Artists και τη βρετανική J Arthur Rank Productions.

Οι πρώτες σκηνές  στην ταινία, όταν οι κύριοι χαρακτήρες δραπετεύουν από την κατεχόμενη Νορβηγία γυρίστηκαν γύρω από της περιοχές Poole  και Hamworthy στο Dorset  .

Η ταινία ονομαζόταν αρχικά The Unknown Battle  και πρώτες επιλογές για πρωταγωνιστές ήτανο  Stephen Boyd και ηElke Sommer .Αργότερα, ο Anthony Perkins ανακοινώθηκε ως επιλογή.  Τελικά ο Kirk Douglas υπέγραψε στο τέλος.  Ο Clif Robertson αναφέρθηκε ως πιθανός συμπρωταγωνιστής πριν έρθει ο Ρίτσαρντ Χάρις. Το έργο είναι γυρισμένο σε ωραία χιονισμένα σκηνικά και με μπόλικες καταδιώξεις με σκι.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Heroes of Telemark» ο Michael Douglas , ο οποίος ήταν μόλις 20 ετών το 1965, εργάστηκε ως δεύτερος βοηθός σκηνοθέτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...