Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

 


Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με της σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος ,ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης. ο ακατάβλητος αγωνιστής. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, έχει μελοποιήσει ποιήματα και η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας.

Ο Μίκης γεννήθηκε το 1925. Από πατέρα κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα . Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε μετακινούμενος σε διάφορες χώρες της Ελλάδας. Από μικρός είχε ανακαλύψει την αγάπη του για την μουσική και έγραψε της πρώτες του συνθέσεις ενώ το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης .Σε ηλικία 17 ετών, έδωσε την πρώτη του συναυλία, παρουσιάζοντας το έργο του, «Κασσιανή».

Το 1943 εγκαθίστανται οριστικά στην Αθήνα ενώ παράλληλα αναπτύσει αντιστασιακή δράση. συνελήφθη από τους Ιταλούς και στην φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο.

Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο. Το 1959 του απονέμεται το βραβείο Copley για τον καλύτερο ευρωπαίο συνθέτη της χρονιάς. Μέσα σε λίγο καιρό περνάει στο χώρο του τραγουδιού και παντρεύει τους  λαϊκούς ρυθμούς σε μερικά όργανα ,τους λαϊκούς τραγουδιστές και την ποίηση των κορυφαίων εκπροσώπων της γενιάς του 30.

Φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε στην Μακρόνησο, βασανίστηκε. Το 1963 ιδρύεται η νεολαία Λαμπράκη της οποίας εκλέγεται πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, ταξίδεψε στην Κύπρο, για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το 1970 με την αμνηστία που θα του χορηγηθεί ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων θα φύγει στο εξωτερικό και θα δώσει δεκάδες συναυλίες εναντίων των συνταγματαρχών που θα τον κάνουν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το 1972, λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ισραηλινό αντιπρόεδρο Αλόν και τον Αραφάτ. Στην περίοδο της μεταπολίτευσης θα γνωρίσει ευρεία αποδοχή και η μουσική του θα ακουστεί πάλι ελεύθερα. Θα γίνει σημείο αναφοράς μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα και ταυτόχρονα θα παραμείνει σύμβολο για τους αγωνιστές πολλών χωρών ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Έθεσε το περίφημο δίλλημα Καραμανλής η Τανκς. Εκλέχτηκε βουλευτής με το ΚΚΕ και με την Νέα Δημοκρατία και έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα ξεκίνησε με τον Τούρκο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί ,μια προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το 1992 παραιτήθηκε από το υπουργικό του αξίωμα και, έναν χρόνο μετά, παραιτήθηκε και από Βουλευτής. Ανέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ. Το «Άξιον εστί» θα γίνει το πρώτο μεγάλο έργο του με χορωδία, το οποίο ο συνθέτης ονομάζει «λαϊκό ορατόριο - μετασυμφωνικό».


Ο Μίκης Θεοδωράκης να τονίσουμε ότι έγραψε και υπέροχες μουσικές μελωδίες και για τον κινηματογράφο. Και ξένο και Ελληνικό. Μερικές από αυτές είναι : όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς το 1964(υποψήφιος για Γκράμι το 1966 ,μετατρέποντας  σε διεθνή ρυθμό και χορό το συρτάκι  ), Ζ (1969) και Σέρπικο το 1973(υποψήφιος για Γκράμι το 1975). Για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική.


Τον τελευταίο καιρό είχε πάρα πολλά προβλήματα υγείας. «Έφυγε» σε ηλικία 96 χρονών αφήνοντας ένα τεράστιο έργο παρακαταθήκη στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...