Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

 Ο σκηνοθέτης Alex Cox ένας σκηνοθέτης αρκετά γνωστός στη χώρα μας και, θα έλεγα αγαπητός από μια μερίδα του κοινού. Όμως ,η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ,το  "Repo Man" που γύρισε το 1984,τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτηση του από το UCLA,δεν προβλήθηκε ποτέ στης ελληνικές αίθουσες, μια και ο εδώ αντιπρόσωπος της Universal την θεώρησε αντιεμπορική και την έκλεισε στα κουτιά της (παρόλο που στης ΗΠΑ χαλούσε κόσμο, προσελκύοντας όλο και περισσότερο το νεανικό κοινό, για να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα cult movie). 

Στο βίντεο όμως ,το τότες VHS κυκλοφόρησε κανονικότατα  .Και παρόλο που η μικρή οθόνη δεν έχει δεν έχει τη μαγεία της μεγάλης ,μεταδίδει την παράνοια της ζωής των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων στη σύγχρονη Αμερική ,γιατί αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα τούτης της πραγματικά πανκ ταινίας που ο  ,πρωτότυπος τίτλος της καταδηλώνει τον κατασχετή ,τον άνθρωπο που πληρώνεται για να παίρνει πίσω(να αφαιρεί, δηλαδή να κλέβει) από τους ιδιοκτήτες τους τα αυτοκίνητα που αγόρασαν, αλλά που  καθυστερούν να εξοφλήσουν της δόσεις τους.

Κατασχετής γίνεται ο Emilio Estevez  στον ρόλο του Όττο , ένας νεαρός πανκ που απολύεται από την προηγούμενη δουλειά του και συνδέεται με τον Harry Dean Stanton στον ρόλο του Μπαντ ,ένα φτωχό τύπο ,που διευθύνει μια εταιρεία επενάκτησης αυτοκινήτων.

Το παίζοντας με τον κίνδυνο (όπως είναι ο τίτλος της ταινίας στο βίντεο) είναι μια πανκ κωμωδία ,που έχει ένα ύφος ανάλογο εκείνου του καταραμένου άσματος(The Evil Dead).


Ένα φίλμ που φανέρωσε ,σε ανύποπτο ίσως χρόνο ,την αφηγηματική δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη του και την εκπληκτική του ικανότητα να συνδέει  μεταξύ τους οπτικά τα πιο τρελά γεγονότα .


Aκόμα και αν δεν έχετε (έχουμε) πλήρη επίγνωση των 80’s το Repo Man είναι υπερβολικά cool για να το προσπεράσετε. Είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Emilio Estevez (που μετά το The Outsiders έχει πάλι την ευκαιρία να παίξει κάτι-σαν-επαναστάτη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...