Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

 Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΡ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΑΚ ΝΙΚΟΛΣΟΝ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ.

Υπάρχουν στιγμές που από τους τίτλους έναρξης και το μουσικό θέμα μιας ταινίας, νιώθεις ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι μεγαλειώδες. Το Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον ανήκει σε αυτή την κατηγορία ταινιών.Λένε πως εκείνη την εποχή, όπου κι αν γυρνούσες να κοιτάξεις, έβλεπες το σήμα της ταινίας να σε τιζάρει.

Η Μπατ-μανία που έπεσε σαν επιδημία το 1989 δεν είχε προηγούμενο. Οι πάντες είχαν στο σπίτι τους και από ένα διαφημιστικό προϊόν της ταινίας που μόλις είχε κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους. Άλλοι γνωρίζοντας τι είναι "αυτό" και άλλοι εν αγνοία τους. Θυμάμαι καλά πως εκείνη την εποχή πήγαινα στην έκτη δημοτικού και κουβαλούσα μαζί μου μια κασετίνα με το λογότυπο της ταινίας, που μέσα περιείχε μολύβια, γόμα και ξύστρα, με το σήμα του Μπάτμαν όλα!

Οι άνθρωποι της Warner Bros. αρχικά ήθελαν τους αδερφούς Κοέν να σκηνοθετήσουν την ταινία αλλά τελικά πείσθηκαν με την επιτυχία του Σκαθαροζούμι και εμπιστεύθηκαν τον Tim Burton.   Στην επιλογή για τον ρόλο του Alfred, του πιστού μπάτλερ του Wayne, αρχική επιλογή ήταν ο David Niven ο οποίος τελικά απορρίφθηκε μπροστά στην επίμονη του σκηνοθέτη για την χρησιμοποίηση του αγαπημένου του Michael Gough, γνωστός από τους ρόλους του σε ταινίες τρόμου. Η τρίτη και τελευταία νίκη του ήρθε στην επιλογή του σύνθετη. Οι παραγωγοί ήθελαν τον John Williams αλλά τελικά υποχώρησαν και δέχτηκαν τον μόνιμο συνεργάτη του Burton, Danny Elfman. Αυτός συνεργάστηκε με τον Prince και μαζί δημιούργησαν υπέροχα και παράλληλα τρομακτικά μουσικά θέματα.

Ο Μάικλ Κίτον ήταν η τολμηρή επιλογή που πέτυχε

Κάθε φορά που ανακοινώνεται νέος Μπάτμαν, το Ίντερνετ φρικάρει – θυμάστε τι έγινε με τον Μπεν Άφλεκ και, πολυ πρόσφατα, με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Φανταστείτε τι θα γινόταν τότε αν υπήρχε Ίντερνετ, όταν πάνω από 50.000 άνθρωποι έγραψαν επιστολές, τις έβαλαν σε φάκελο και τις ταχυδρόμησαν στη Warner Bros. διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή ενός ηθοποιού που ήταν γνωστός κυρίως για κωμικούς ρόλους («Μίστερ Μαμά», «Γκανγκ Χο», «Ο Σκαθαροζούμης»). Αλλά ο Κίτον απέδειξε ότι είχε το σωστό σαγόνι για τη μάσκα και την απαραίτητη τρέλα για να πείσει ως τύπος που φοράει στολή νυχτερίδας. Χωρίς την επιτυχία του, πιθανότατα δεν θα είχαμε τον Χιου Τζάκμαν ως Γούλβεριν και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Iron Man.


Για την Κίμ Μπασιντζερ  τι να πω..


Απλά θεά.

Το Μπάτμαν σηματοδότησε την αρχή της σειράς ταινιών με τρεις συνέχειες. Το 1992 κυκλοφόρησε η συνέχεια Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (Batman Returns) με τους Κίτον και Μπάρτον να επιστρέφουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη σκηνοθεσία αντίστοιχα, το 1995 κυκλοφόρησε το Μπάτμαν για Πάντα (Batman Forever) και το 1997 το Μπάτμαν & Ρόμπιν (Batman & Robin) σε σκηνοθεσία Τζόελ Σουμάχερ. Το 2005 η σειρά επαναπροσδιορίστηκε με το Batman Begins σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν με τον Κρίστιαν Μπέιλ να υποδύεται τον Μπάτμαν. Το Batman Begins ξεκίνησε τη δική του τριλογία με τις συνέχειες Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight, 2008) και Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (The Dark Knight Rises, 2012), όλες με τη συμμετοχή των Νόλαν και Μπέιλ στη σκηνοθεσία και στον πρωταγωνιστικό ρόλο αντίστοιχα.

Με μπάτζετ στα $48μμύρια έκανε άνοιγμα άνω των $43.

Τελικές ειπράξεις στην Αμερική τα $251 και παγκόσμιες $411, ξεπερνώντας και τα $300 του πρώτου Superman όντας και η πρώτη που μόλις σε δέκα μέρες ξεπέρασε παγκοσμίως τα $100.

Το 1990 κέρδισε και τα δύο Όσκαρ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Σκηνικών για τα οποία ήταν υποψήφια, κατατροπώνοντας μεγαθήρια όπως "The Abyss","Οι Περιπέτειες Του Βαρόνου Μινχάουζεν" και "Glory".

Μιλάμε για μια τεράστια ειπρακτική αλλά και κριτική επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής και χωρίς τότε να αποτελούν μόδα, οι κόμικ μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...