Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021



AFRS:ο αμερικάνικος σταθμός της Αθήνας .Ήταν το 1947 όταν η περίφημη USAF (United States Air Force) εγκαταστάθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου του Ελληνικού και για πρώτη φορά επισήμως οι ΗΠΑ σηματοδότησαν την εμπλοκή τους στον ελληνικό εμφύλιο.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο ΝΑΤΟ το 1952 και το 1953 η κυβέρνηση Παπάγου υπογράφει τη συμφωνία για την ανάπτυξη αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Έτσι η Αμερικανική βάση του Ελληνικού αρχίζει να παίζει τον ρόλο της στην περιοχή. 

Οι αμερικανοί  της βάσης έδωσαν το δικό τους στίγμα και στη νεολαία της εποχής κυρίως μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Βάσης που έφερνε στ’ αυτιά τους όλες τις μεγάλες μουσικές επιτυχίες πολύ πριν οι δίσκοι βινυλίου εισαχθούν στην εγχώρια αγορά. Ο Μπιλ Άντερσον ήταν από τους δημοφιλέστερους ντίσκ τζόκευ της Αθήνας,στα μέσα της δεκαετίας του 60,όταν υπηρετώντας την θητεία του στον αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ,γνωστό ως AFRS/Armed Forces Radio Station,ξεσηκωνε τη νεολαία με τις εκπομπές του.


Ο σταθμός ήταν μοναδική πηγή ενημέρωσης για τις τελευταίες επιτυχίες του αμερικάνικου χίτ παραίηντ. Το περιοδικό του Θανάση Τσόγκα «Μοντέρνοι Ρυθμοί»Αφιέρωνε 1-2 σελίδες σε κάθε τεύχος για τα νέα των ντίσκ τζόκευ και του AFRS,που υπέγραφε ο Κώστας Πρόγιας. Με πολλά παράσιτα ο σταθμός ακουγόταν και στην Θεσσαλονίκη,όπως και ο ανάλογος-δεύτερος αμερικάνικος στην Ελλάδα- AFRS του Ηράκλειου Κρήτης. Οι δυο σταθμοί διέκοψαν την λειτουργία τους το 1991 ενώ οι αμερικάνικες βάσεις περιορίζονταν κι οριστικά έκλεισαν στην Ελλάδα.


 Οι νεότεροι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές υπολογίστε ότι τότε δεν υπήρχε ούτε youtube ούτε Spotify και φυσικά ούτε τόσα ραδιόφωνα, όπως σήμερα, και για να ακούσεις τη μουσική που αγαπάς έπρεπε να περιμένεις κάποιο ραδιόφωνο να την παίξει ή να πας στο δισκοπωλείο της γειτονιάς σου κι αν ήσουν τυχερός να βρεις τον δίσκο για να τον αγοράσεις.  «This is America’s top 40. Keep your feet on the ground» έλεγε η φωνή του παραγωγού και χιλιάδες μουσικόφιλοι ήταν συντονισμένοι. Κάποιοι που διέθεταν κασετόφωνο, έγραφαν τις εκπομπές και μετά χέρι με χέρι κυκλοφορούσαν στις παρέες....


Πηγές: βικιπαίδεια, mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...