Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

 

THE TALK OF THE TOWN(1942)

THE TALK OF THE TOWN(1942) 15/4/2011

Συντάκτης corto

Ακόμη μια κλασσική ταινία, με έξοχες ερμηνείες και πολύ καλό σενάριο. Ασπρόμαυρη από το 1942, δια χειρός George Stevens, ο οποίος στα χρόνια που ακολούθησαν και ειδικά στη δεκαετία του`50, μας έδωσε μεγάλες ταινίες, με κορυφαίες το γουέστερν Shaneτον «Γίγαντα»(Giant), αλλά και το «Ημερολόγιο της Άννα Φράνκ»(The Diary of Anne Frank). Βέβαια είχε μια ισχυρή παρουσία και στην δεκαετία του`30, όπου για λογαριασμό των στούντιο της RKO γύρισε πολύ επιτυχημένες ταινίες(21 τον αριθμό). Απέσπασε συνολικά 3 Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Το 1951 με το A Place in the Sun, το`53 με το Shane και το 1956 με το Giant. Ήταν ακόμη 3 φορές υποψήφιος για το ίδιο βραβείο. Το 1942, με το φιλμ στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα(The Talk of the Town), την αμέσως επόμενη χρονιά με το The More the Merrier και το 1959 με το The Diary of Anne Frank. Στην πρώτη περίπτωση είχε κερδίσει ο Michael Curtiz με το Casablanca, στην δεύτερη ο Arthur Freed με το An American in Paris και στην τρίτη ο William Wyler με το Ben-Hur. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εκ των κορυφαίων δημιουργών του Αμερικάνικου σινεμά. Το “Talk of the town”, είχε 7 υποψηφιότητες, σε όλες τις κύριες κατηγορίες, αλλά έπεσε πάνω στην χρονιά της “Casablanca”. Αν δεν είχε να ανταγωνιστεί αυτή την ταινία, θα έμενε στην ιστορία σαν μια από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες. Είχε όλα αυτά που χρειάζονταν για να θεωρηθεί σαν η ταινία της χρονιάς. Σενάριο ευφάνταστο και πολύ έξυπνο, από τους Dale Van EveryIrwin ShawSidney Buchman, μουσική διακριτική από τον Friedrich Hollaender και πάνω απ` όλα φοβερές ερμηνείες από τους Cary GrantJean ArthurRonald ColmanRex Ingram. Η Arthur και ο Colman κάνουν εδώ την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας τους! Η ταινία βγήκε από τα στούντιο της Columbia Pictures, τον Αύγουστο του`42 και είχε διάρκεια 2 ώρες(παρά 2 λεπτά).

Η αφίσα της ταινίας, έγινε διάσημη και ένα από τα πιο επιτυχημένα πόστερ όλων των εποχών, που μπορείτε να το συναντήσετε σε μπαρ, καφετέριες, κινηματογραφικές αίθουσες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά σε αμέτρητα δωμάτια συνανθρώπων μας ανά τον πλανήτη! Πουλάει περίπου 12000 αντίτυπα καθημερινά! Ας δούμε τι ακριβώς διαδραματίζεται στο φιλμ αυτό. Ο συνδικαλιστής Λέοπολντ(Cary Grant), κατηγορείται άδικα για τον εμπρησμό ενός εργοστασίου και δραπετεύει από τις φυλακές της πόλης, βρίσκοντας καταφύγιο στα προάστια, σε μια εξοχική κατοικία. Εκεί όπου έχει κλείσει δωμάτιο για να μείνει το καλοκαίρι ο διάσημος ποινικολόγος καθηγητής Λάιτκαπ(Ronald Colman). Το σπίτι ανήκει στην Νόρα Σέλλευ(Jean Arthur), η οποία θα βρεθεί στην μέση δύο αναπάντεχων εκπλήξεων. Από την μια φυγαδεύει τον δραπέτη στο πατάρι του σπιτιού και απ` την άλλη φιλοξενεί τον ποινικολόγο! Κάποια στιγμή η συμβίωση των τριών χαρακτήρων θα γίνει ευκαιρία για να θιχτούν κοινωνικές και ταξικές διαφορές, αλλά και για να αναθεωρηθούν αξίες όπως η δικαιοσύνη, όταν ο δραπέτης συστήνεται σαν ο κηπουρός του σπιτιού και κερδίζει με τον χαρακτήρα του την εκτίμηση του δικαστικού! Μια σειρά από πανέξυπνα gang θα απογειώσουν το φιλμ, όταν η μια πολύπλοκη κατάσταση θα διαδεχτεί την άλλη! Μια κωμωδία καταστάσεων, από τις καλύτερες του είδους και με πολλά μηνύματα που περνούν στον θεατή. Καταπληκτικά κωμική έως ξεκαρδιστική, η σκηνή της εμφάνισης ενός μοντέλου – πρόδρομου της κλασσικής vespa, με τον αναβάτη της που μοιράζει εφημερίδες! Επίσης πολύ καλή και η τελευταία σκηνή της ταινίας στον Άρειο Πάγο.


Πηγή:Wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...