Κυριακή 9 Μαΐου 2021

 CLOAK & DAGGER(1946)


CLOAK & DAGGER FILM POSTER 1CLOAK & DAGGER (1)

Το αφιέρωμα στην δεκαετία του`40, συνεχίζεται από τον μεγάλο σκηνοθέτη Fritz Lang.  Είναι η σειρά του “Cloak & Dagger”, από το 1946. Η ταινία δεν βασίζεται σε νουβέλα, αλλά στα απομνημονεύματα του ιδρυτή της μυστικής υπηρεσίας, που δρούσε στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, Corey Ford, γραμμένο από την πένα του Alastair MacBain. Το βιβλίο έχει για τίτλο Cloak and Dagger: The Secret Story of O.S.S., ενώ να πούμε ακόμη, ότι ο E. Michael Burke βοήθησε στα γυρίσματα, με τις τεχνικές του συμβουλές. Η παραγωγή είναι του Milton Sperling, σε μια συμπαραγωγή των Warner Bros. Pictures και United States Pictures. Αυτό κι είναι σπάνιο, στην ιστορία του Αμερικάνικου σινεμά! Για το σενάριο συνεργάστηκαν οι Ring Lardner Jr.Albert MaltzCorey FordE. Michael Burke και John Larkin.

CLOAK & DAGGER FILM POSTER 8CLOAK & DAGGER FILM POSTER 12

Η καταπληκτική μουσική είναι του Max Steiner, ενώ φοβερή δουλειά έχει γίνει στην φωτογραφία, από τον Sol Polito(στενό συνεργάτη του Lang), αλλά και στο μοντάζ, από τον Christian Nyby. ΠρωταγωνιστούνοιGary CooperLilli PalmerRobert AldaVladimir SokoloffκαιJ. Edward Bromberg. Όλοι τους, εδικά η Palmer και ο Sokoloff, αφήνουν όμορφες ερμηνείες. Για τον Cooper τι να πούμε τώρα; Είναι σταθερός, στα δικά του υψηλά στάνταρ. Τεράστια η γκάμα του, σαν ηθοποιός και φοβερή η άνεση του εδώ. Δείτε τον στις πιο χαλαρές στιγμές της ταινίας. Εκεί που κάθεται στο δωμάτιο και παρακολουθεί την συμπρωταγωνίστρια του να ντύνεται, ή εκεί που είναι με ένα τσιγάρο στο στόμα, καθισμένος σε μια πολυθρόνα και ακούει ότι εντολές του δίνουν. Η σκηνοθεσία του Lang, διαφέρει από τα αστυνομικά νουάρ του, κατά πολύ.

CLOAK & DAGGER FILM POSTER 5CLOAK & DAGGER FILM POSTER 11

Έχει πολύ ενδιαφέρον, να δείτε πως παντρεύει την κατασκοπία, τον φόβο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του, φθάνοντας σχεδόν στα όρια μιας αισθηματικής ταινίας! Μεγάλοι και πολυδιάστατοι άνθρωποι του σινεμά, εκείνοι. Ο ρυθμός, είναι ένα ακόμη δυνατό στοιχείο του φιλμ, που ανεβάζει κλιμακωτά την αγωνία, για την τελική έκβαση, όπως και 2-3 στοιχεία έκπληξης, που προστίθενται στο σενάριο, με πολύ ανατρεπτικές τάσεις. Οι φίλοι τόσο των ταινιών τους είδους, όσο και του σκηνοθέτη, ή του Cooper, θα; Την λατρέψετε! Αψεγάδιαστη! Το 1950, το ραδιόφωνο του NBC, έκανε και 26 αυτοτελή επεισόδια, που καθήλωσαν τους Αμερικανούς ακροατές. Γυρίστηκε ακόμη μια βερσιόν του φιλμ το 1984, αλλά υστερεί πολύ σε όλους τους τομείς και ειδικά στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με αυτήν.

CLOAK & DAGGER FILM POSTER 2CLOAK & DAGGER FILM POSTER 10

Οι φωτογραφίες της ταινίας, είναι στο πιο κάτω slide show.

CLOAK & DAGGER FILM POSTER 9CLOAK & DAGGER FILM POSTER 6

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ενώ μαίνεται ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η μυστική υπηρεσία OSS, στέλνει έναν άνθρωπο της, με σκοπό να προσεγγίσει και να πείσει, τον πυρηνικό επιστήμονα Άλβα Τζέσπερ, να βοηθήσει σε μια, πολύ δύσκολη και ριψοκίνδυνη αποστολή. Σκοπός του, να πετάξει στην Ελβετία και αν συναντήσει την συνάδελφο του Κάθριν Λόντορ. Από εκεί, θα αρχίσουν τα ακόμη πιο δύσκολα, αφού θα πρέπει να πάει στην Ιταλία, για το τελευταίο και πιο σημαντικό κλειδί της υπόθεσης. Τον καθηγητή Πόλντα, που κρατούν οι Γερμανοί…

Πηγή:Wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...