Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

 Κλιντ Ίστγουντ: Ένας τεράστιου μεγέθους ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ότι και να έχει γυρίσει είναι απλά μοναδικό. Πάρα πολλοί λίγοι θα ναι αυτοί που θα πουν ότι δεν τους αρέσει μια δουλειά του είτε σαν σκηνοθέτης είτε σαν ηθοποιός.


Ή τεράστια καριέρα του  ξεκινά από  το 1955, υποδύθηκε δύο εμβληματικούς χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης, τον «Άνθρωπο δίχως όνομα» και τον «Επιθεωρητή Κάλαχαν» και σκηνοθέτησε σημαντικές ταινίες («Bird», «Οι Ασυγχώρητοι», «Σκοτεινό Ποτάμι», «Million Dollar Baby»).

Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1930 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν  ο κορυφαίος σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε άρχισε να αναζητεί ηθοποιό για να πρωταγωνιστήσει στο μετέπειτα θρυλικό σπαγγέτι γουέστερν «Για μια χούφτα δολάρια», δυσκολεύτηκε αφάνταστα .Οι απορρίψεις έπεφταν η μια μετά την άλλη απο πολλούς αστέρες της τότες εποχής ,όπως ο Τζέημς Κόμπερν που ήταν και η πρώτη επιλογή ,ο σκληρός Τσάρλς Μπρόνσον κ.α.

Ο τελευταίος που αρνήθηκε ήταν ο Ρίτσαρντ Χάρισον, ο οποίος όμως πρότεινε στην παραγωγή έναν ψηλό τύπο που έπαιζε ήδη τον καουμπόη σε μια σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης, ο οποίος εκτός των άλλων θα ήταν και οικονομικός. Πράγματι, ο Κλιντ Ίστγουντ, γιατί περί αυτού επρόκειτο, πληρώθηκε 15.000 δολάρια για να υποδυθεί τον περίφημο Άνθρωπο Χωρίς Όνομα. Κάποια χρόνια αργότερα ο Χάρισον σχολίασε ότι το να αρνηθεί τον ρόλο και να προτείνει τον  Ίστγουντ ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

Η υποκριτική δεινότητα του Eastwood αμέσως άφησε το στίγμα της όχι μόνο στο «Για μια χούφτα δολάρια» άλλα και στα επόμενα δύο της επικής τριλογίας των σπαγγέτι γουέστερν του Λεόνε, Καλός - Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος (1966), Μονομαχία στο Έλ Πάσο(1965).

Ο ρόλος του Ίστγουντ  ήταν ο «Ανθρώπος χωρίς όνομα» η στα άγγλικα «The Man with no name». Για το στύλ του ντύσιμου,  τα μαύρα τζιν τα αγόρασε ο ίδιος ο Κλίντ από ένα μαγαζί στη Hollywood Boulevard, το καπέλο βρέθηκε στη Σάντα Μόνικα, και τα μαύρα πούρα από ένα μαγαζί στο Μπέβερλι Χιλς.

O Kλιντ Ίστγουντ φοράει το ίδιο πόντσο και στις τρεις ταινίες. Δεν  πλύθηκε για όλα τα γυρίσματα μέχρι να ολοκληρωθεί η τριλογία.

Άκολούθησαν πάρα πολλές ταινίες η μια καλύτερη από την άλλη πραγματικά. 

Το 1968 πρωταγωνίστησε στο πρώτο του αμερικανικό γουέστερν «Κρεμάστε τους ψηλά!» («Hang ’Em High»), που σκηνοθέτησε ο Τεντ Ποστ.

Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ντον Σίγκελ στο αστυνομικό δράμα «Το Δίκιο σου το Παίρνεις με Αίμα» («Googan’s Bluff»).Ο Ντόν Σίγκελ ο οποίος είναι ο Δέυτερος μεντοράς του μετά τον Λεόνε ο οποίος είναι και αυτός που του έμαθε πως να σκηνοθετεί. Με τον Σίγκελ συνεργάστηκε στο γουέστερν «Οι γύπες πετούν χαμηλά» («Two Mules for Sister Sara», 1970), στο ψυχολογικό θρίλερ «Ο Προδότης» («The Beguiled», 1971) .Ο άλλος ρόλος που τον έκανε διάσημο ήταν αυτός του σκληρού αστυνομικού Harry Callahan ή αλλιώς Dirty Harry. Ξέρετε αυτός με το μάγκνουμ που θέριζε. Ένας σκληρός άντρας με δίκαιη καρδιά και καμία πίστη στη σύστημα δικαιοσύνης. Η πρώτη ταινία ήταν «Ο Επιθεωρητής Κάλαχαν» («Dirty Harry», 1971) σε σκηνοθεσία επίσης του Ντόν Σίγκελ και ακολούθησαν τρεις ακόμη άλλα χωρίς της σκηνοθετικές οδηγίες του Σίγκελ: «Ένα Μάγκνουμ 44 για τον Επιθεωρητή Κάλαχαν» («Magnum Force», 1973) , «Ο Επιθεωρητής Κάλαχαν Ξαναχτυπά» («The Enforcer», 1976)  και «Ο Βρώμικος Χάρι» («Sudden Impact», 1983), .και στην ταινία δράσης «Απόδραση από το Αλκατράζ» («Escape from Alcatraz», 1979).

Το 1971 ο Κλιντ Ίστγουντ ξεκίνησε να σκηνοθετεί και το ξεκίνημα έγινε με το θρίλερ «Η Νύχτα της Εκδικήσεως» («Play Misty for Me», 1971), τα γουέστερν «Περιπλανώμενος Πιστολέρο» («High Plains Drifter», 1972), «Εκδικητής εκτός νόμου» («The Outlaw Josey Wales», 1976) και το θρίλερ κατασκοπείας «Ο Δολοφόνος των Άλπεων» («The Eiger Sanction», 1975) .Σε όλες αυτές της ταινίες εκτός από την σκηνοθεσία έπαιξε και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στο γουέστερν «Εκδικητής εκτός νόμου» υποδύεται έναν αγρότη του Μιζούρι που καταφεύγει στη βία για να εκδικηθεί τη σφαγή της οικογένειάς του από λιποτάκτες στρατιώτες των Βορείων.

Το 1977 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε μία ακόμη δυναμική περιπέτεια, την ταινία δράσης «Ο άνθρωπος που δεν υπέκυψε ποτέ» («Gauntlet»). Ακολούθησε το «Μπρόνκο Μπίλι» («Bronco Billy», 1980) . Το 1982 παρουσίασε το ψυχροπολεμικό θρίλερ «Ο υπερκατάσκοπος των δύο ηπείρων» («Firefox»), στην οποία υποδύεται έναν αμερικανό πιλότο που κλέβει ένα τζετ τελευταίας τεχνολογίας από τους Σοβιετικούς. Την ίδια χρονιά γύρισε το κοινωνικό δράμα «Ο δρόμος για το Νάσβιλ» («Honkytonk Man»).

Το 1985 επέστρεψε στις ρίζες του και γύρισε το γουέστερν «Σιωπηλός Καβαλλάρης» («Pale Rider»).

Το 1986 υποδύθηκε ένα βετεράνο λοχία των πεζοναυτών στην ταινία «Ο Στρατιώτης» («Heartbreak Ridge»). Μετά ακολούθησε το «Λευκός κυνηγός, Μαύρη Καρδιά» (1990)  το οποίο αναφέρεται σ’ ένα επεισόδιο από την ιστορία του κινηματογράφου και συγκεκριμένα στα περιπετειώδη γυρ

ίσματα της ταινίας του Τζον Χιούστον «Η βασίλισσα της Αφρικής» («The African Queen», 1951).

Λάτρης της τζαζ και πιανίστας o ίδιος, σκηνοθέτησε το 1988 τη βιογραφική ταινία «Μπερντ» («Bird»), για τον σπουδαίο και τραγικό συνάμα σαξοφωνίστα Τσάρλι Πάρκερ (τον υποδύθηκε ο Φόρεστ Γουϊτάκερ) .

Τώρα όσον αφορά τα βραβεία τι να πρωτοπούμε. Οι Ασυγχώρητοι. Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές, προτάθηκε για πολλά βραβεία και τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Το 1995 θα γυρίσει το ευαίσθητο δραματικό φιλμ “Οι Γέφυρες του Μάντισον”και  το 2003 θα σκηνοθετήσει το “Σκοτεινό Ποτάμι” Κέρδισε δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία Million Dollar Baby (που επίσης πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καθώς και άλλες δύο υποψηφιότητες.

Θα αναφέρω και μερικές άλλες ταινίες του .
Flags of Our Fathers- 2006
Letters from Iwo Jima-2006
Changeling-2008
Gran Torino-2008
Invictus-2009
Hereafter-2010
J. Edgar -2011
American Sniper-2014
Sully-2016
The Mule -2018
Richard Jewell-2019

Ο Κλιντ Ίστγουντ,  γιόρτασε πρόσφατα τα 91 του χρόνια. Εμείς να του ευχηθούμε να ναι πάντα καλά και να συνεχίσει να μας δίνει τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...