Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

 Ο ήχος του ροκαμπίλι επηρέασε πολύ τη Δυτική Ακτή της Αμερικής ως προς την ανάπτυξη ενός νέου είδους μουσικής που ήταν κυρίως ορχηστρικό και έγινε γνωστό ως μουσική σερφ. Αυτό το είδος της μουσικής ανταγωνιζόταν την ροκ εντ ρολ μουσική, αλλά γενικά κατηγοριοποιείται ως ένα παρακλάδι της ευρύτερης ροκ εντ ρολ σκηνής. Η σερφ ήταν γρηγορότερη από το ροκ εντ ρολ και ο ήχος της εμφάνιζε χαρακτηριστικές διαφορές, όπως οι κιθάρες με μεγάλο σήμα αντήχησης (reverb) ή ηχούς για να δοθεί μεγάλη αίσθηση του βάθους στον ήχο. 

Καλοκαίρι, ζέστη, παραλία, άμμος, σανίδες του σερφ και κύματα. Αυτά αποτελούν τα μυστικά συστατικά του surf rock, του είδους που συμβολίζει τη SoCal αραχτή ζωή των σερφερ της Καλιφόρνια. Ωστόσο, το surf rock δεν είναι μουσική αποκλειστικά για αυτή την ελίτ των επίδοξων surfers (που να πάμε για σερφ, στη Βουλιαγμένη;) αλλά είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική και με μεγάλη πέραση στους απανταχού hipsters και λάτρεις της καλής μουσικής. Επίσης αποτέλεσε σημαντική επιρροή για την πορεία διάσημων συγκροτημάτων, όπως τους The Pixies και τους Dead Kennedys. Εκτός από αυτά, η καλτ εκρηκτικότητά του δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον Quentin Tarantino, ο οποίος στη ταινία Pulp Fiction πρόσθεσε στο soundtrack πολλά σερφ τραγούδια όπως το Surf Rider, Bustin Surfboards και την περιβόητη “Misirlou” των Dick Dale and the Del-Tones.

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους κιθαρίστες της σερφ ήταν Ο Ντικ Ντέιλ, πρωτοπόρος στο είδος χρόνια πριν από τη «Βρετανική Εισβολή» και την παντοδυναμία των «Σκαθαριών» και των υπόλοιπων «γιεγιέδικων» βρετανικών συγκροτημάτων των mid-60s (Rolling Stones, Troggs, Kinks, Dave Clark Five κ.λπ.)

Πολύ γνωστό συγκρότημα της σερφ ήταν οι Beach Boys που άφησαν το στίγμα τους στη σερφ προσθέτοντας πλούσιες μελωδίες στη φωνή, δημιουργώντας αυτό που έγινε γνωστό ως ο Ήχος της Καλιφόρνια.

Η surf κουλτούρα έγινε αρχικά δημοφιλής στη Νότια Καλιφόρνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τη δεκαετία του 1960 ζούσε τη χρυσή εποχή της.



Πηγή: https://frapress.gr/2017/06/mia-voutia-sta-kymata-tou-surf-rock/-kathimerini.gr-frapress.gr-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...