Κυριακή 25 Απριλίου 2021

 Μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά (η κορωνίδα του Βρετανικού κινηματογράφου), σε σενάριο του Γκράχαμ Γκριν, με ευρηματική σκηνοθεσία, υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία και παραδειγματική αξιοποίηση των φυσικών ντεκόρ, για την δημιουργία ατμόσφαιρας. Φιλμ νουάρ, που έγινε διάσημο για τη χαρακτηριστική μουσική του Αντον Κάρας, αλλά και την εντυπωσιακή εμφάνιση του Ορσον Γουέλς προς το μέσον της ίντριγκας. Μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, Καλύτερης ταινίας στα Bafta, και Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας.

Ο Κάρολ Ρηντ, ο σπουδαίος αυτός Αγγλος σκηνοθέτης, είχε πάει στην πληγωμένη από τον πόλεμο Βιέννη για να ετοιμάσει τα γυρίσματα τής ταινίας «Ο τρίτος άνθρωπος» και τυχαία άκουσε σε μια κρασοταβέρνα τον Άντον Κάρας να παίζει αυτό το όργανο. Τόσο πολύ γοητεύθηκε που τού πρότεινε αμέσως να αναλάβει την μουσική επένδυση τού φιλμ. Κάτι που ο Κάρας δεν είχε ξανακάνει, γι’ αυτό και ήταν πολύ διστακτικός. Για να τον πείσει ο σκηνοθέτης, τον πήρε μαζί του στο Λονδίνο. Μετά από λίγο όμως ο Κάρας νοστάλγησε την Βιέννη, και ήθελε να τα παρατήσει και να φύγει. Δεν θα τον άφηνε ο Ρηντ, αν δεν έγραφε πρώτα τη μουσική. Κάτω από τέτοια πίεση, έγραψε λοιπόν ο Άντον Κάρας «The Harry Lime theme».

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής:

Ένας άσημος συγγραφέας φτάνει στη μεταπολεμική Βιένη για να συναντήσει έναν φίλο του, ο οποίος μαθαίνει πως είναι νεκρός. Οι ύποπτες συνθήκες του θανάτου του τον ωθούν να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη.

Ο Τρίτος Άνθρωπος ανήκει σε αυτές τις ταινίες που πρέπει να δεις. Είναι ένα θρίλερ, μια ταινία μυστηρίου, μια ιστορία αγάπης, ένα σχόλιο για τα δεινά του πολέμου, για την ανθρώπινη φύση, για το καλό και το κακό. Σε μαγεύει οπτικά, σε κερδίζει σεναριακά και με τις ερμηνείες των ιερών τεράτων της μεγάλης οθόνης, δείχνοντας ότι ο καλός κινηματογράφος δεν έχει ηλικία. 72 χρόνια μετά και παραμένει μια μοναδική, ανεπανάληπτη, δυνατή εμπειρία.


Πηγή:Cine.gr-athinorama.gr-politeianet.gr-clickatlife.gr-apotis4stis5.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...