Ο Βασίλης Τσιτσάνης θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του λαϊκού και του ρεμπ
έτικου τραγουδιού του 20ου αιώνα στον ελληνικό χώρο. Τα έργα του και η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι επηρέασαν το μελλοντικό μουσικό γίγνεσθαι της εγχώριας δισκογραφικής πραγματικότητας.
Το λαϊκό τραγούδι χάρη στο Βασίλη Τσιτσάνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας1, βγήκε από τα όρια του περιθωρίου όπου το είχαν τάξει τα αντικοινωνικά και ανατολίτικα στοιχεία του, για να ταχθεί στην καινούρια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο εξευρωπαϊσμός των κλιμάκων, η εμπλουτισμένη ενορχήστρωση και η επισημοποίηση του ρόλου του ρεφρέν είναι μερικές ακόμη από τις παρακαταθήκες του μουσουργού.
«Συννεφιασμένη Κυριακή», «Της Γερακίνας Γιος», «Δε Ρωτώ Ποια Είσαι», «Το Βαπόρι Απ’ Την Περσία», «Ακρογιαλιές Δειλινά», «Σαν Απόκληρος Γυρίζω», «Αργοσβήνεις Μόνη», «Απόψε Κάνεις Μπαμ», «Μπαξέ Τσιφλίκι», «Όμορφη Θεσσαλονίκη», «Ξημερώνει Και Βραδιάζει», «Μη Μου Ξαναφύγεις Πια», «Με Παράσυρε Το Ρέμα», «Σερσέ Λα Φαμ», «Τα Καβουράκια», «Είμαστε Αλάνια», «Απόψε Στις Ακρογιαλιές», «Όταν Συμβεί Στα Πέριξ», «Θα Κάνω Ντου Βρε Πονηρή», «Στα Τρίκαλα Στα Δυο Στενά»…
Παρά το αποτέλεσμα, τις αμέτρητες επιτυχίες που χάρισε απλόχερα στις επόμενες γενιές, ο δρόμος για το Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι την καταξίωση δεν άνοιξε διάπλατα μονομιάς.
Ο Μάκης Μάτσας, σημερινός Πρόεδρος της Minos – EMI και ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της ελληνικής δισκογραφίας, εξιστορεί στο νεοεκδοθέν βιβλίο του «Πίσω απ’ τη Μαρκίζα»2 (Εκδ. Διόπτρα), το οποίο κρατάμε στα χέρια μας, την ιστορία του Βασίλη Τσιτάνη όπως την άκουσε από τον πατέρα του Μίνω και όπως είχε την τύχη να τη ζήσει ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα.
Το 1936 ο μόλις 21χρονος τότε Βασίλης Τσιτσάνης αφήνει τη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα, για να μεταβεί στην αθηναϊκή πρωτεύουσα προκειμένου να σπουδάσει Νομική. Για να εξασφαλίζει τα προς το ζην ο Βασίλης Τσιτσάνης εμφανιζόταν παράλληλα σε διάφορα κέντρα της εποχής όπου έπαιζε μπουζούκι.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο https://www.hit-channel.com/100-chronia-vasilis-tsitsanis-to-agnosto-xekinima-to-profitiko-telos/75533
Πηγή:Ηit-Channel.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου