Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

 Jan Hammer:Έγινε γνωστός παίζοντας πλήκτρα στην Mahavishnu Orchestra στις αρχές της δεκαετίας του '70, καθώς και από τη μουσική του για την τηλεοπτική σειρά του '80 Miami Vice.

Το 1965, μόλις στα 17 του, ηχογραφεί κιόλας ως μέλος του Junior Trio (με Miroslav Vitous μπάσο και Αlan Vitous ντραμς), συμμετέχοντας στο άλμπουμ “Ceskoslovensky Jazz 1965” [Gamofonovy Klub/ Supraphon, 1966]. Το ίδιο θα λέγαμε και για τον bass guitarist Jiri “George” Mraz, ο οποίος ως μέλος των SHQ του βιμπραφωνίστα Κarel Velebny (στο ίδιο σχήμα και οι Rudolf Dasek, Milan Mader), συμμετείχε και αυτός στην ίδια συλλογή.(To original cover: ο τίτλος του άλμπουμ "Malma Maliny")

Το 1968, μέρες πριν τη σοβιετική εισβολή της 21ης Αυγούστου, ο Hammer, στο δρόμο της εγκατάστασής του προς τις ΗΠΑ, «κόλλησε» για λίγο στο Μόναχο, για να μπει την 30η του ίδιου μήνα (με τον Mraz και τον ολλανδό ντράμερ Cees See) στο Jazzclub Domicile, ίνα ηχογραφήσει το άλμπουμ “Malma Maliny” [πρώτη έκδοσση στην MPS, επανέκδοση, τώρα, στην Promising Music] ως The Jan Hammer Trio. (Στην επανέκδοση το άλμπουμ τιτλοφορείται ως “Maliny Maliny”). Τρεις νεαροί μουσικοί (αν και ο Ολλανδός ήταν στα 34), ερμηνεύουν επτά original συνθέσεις, όλες του Hammer, με τον τσέχο πιανίστα να χειρίζεται όχι μόνο πιάνο, αλλά και όργανο!


Ήταν ιδρυτικό μέλος των πρωτοπόρων του jazz rock, Mahavishnu Orchestra και έχει συνεργαστεί με τους Jeff Beck, Tommy Bolin, Neal Schon, Al Di Meola, Jack Bruce, Jeremy Steig και άλλους. Έχει κυκλοφορήσει πολλά solo albums και έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Το 1984 τον έμαθε όλος ο κόσμος, αφού συνέθεσε το βασικό θέμα της σειράς Miami Vice που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart! Υψηλού επιπέδου μουσικός, έχει παίξει με τους Carlos Santana, John McLaughlin, Elvin Jones, Neil Schon, Steve Lukather κ.α. έφτασε στο #1 των Billboard charts το 1985. 


Πηγή:Rockmachine.gr-Wikipedia-Hitchannel-Discoryxeion.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...