Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η γυναίκα θρύλος, το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.  Βαθιά πολιτικοποιημένη, ακτιβίστρια, υπέρμαχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έγραψε με χρυσά γράμματα την ιστορία της στο παγκόσμιο τραγούδι και στα κοινωνικά δικαιώματα. 

Όσα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για κείνη: 1) Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1941 στην Νέα Υόρκη και πέρασε τα παιδικά της χρόνια μετακινούμενη μαζί με την οικογένειά της σε διάφορα μέρη, λόγω της δουλειάς του μεξικανικής καταγωγής πατέρα της που ήταν καθηγητής Φυσικής. Ήταν το 1956 όταν η ίδια κατάφερε να αποκτήσει την πρώτη της κιθάρα και γνώρισε τον αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ξεκίνησε να τραγουδά στα καφέ για ελάχιστα σεντς. Το 1959 έκανε την εμφάνισή της στο φολκ φεστιβάλ του Νιούπορτ για εν συνεχεία επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε τον Γούντι Γκάθρι πατέρα του τραγουδιού διαμαρτυρίας. 2) Το 1962 το «Time» τη φιλοξένησε στο εξώφυλλό του, γνωρίστηκε με τον Μπομπ Ντίλαν, με τον οποίο συνεργάστηκε και συνδέθηκε ερωτικά. Το σπουδαιότερο ζευγάρι στην ιστορία της φολκ που έμελλε να γράψει ιστορία. 3) Έγινε ενεργό μέλος ενός νέου τότε κινήματος που ονομάστηκε «protest movement». Αυτό αποτελούσε κίνημα διαμαρτυρίας με σκοπό να συμπαρασταθεί στους φτωχούς, στους αδύνατους, στους έγχρωμους, στους αδικημένους. 

Οι φοιτητικές εξεγέρσεις, ο πόλεμος του Βιετνάμ και ο ανανεωτικός αέρας που φέρνει το ροκ της εποχής απασχόλησαν την Τζόαν Μπαέζ. Όπως γράφει ο Τζέρι Ρούμπιν στο βιβλίο του «Do it», οι εξεγέρσεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια «ξεκίνησαν με το φιρμάνι από 14 λέξεις ενός κοσμήτορα του Μπέρκλεϊ που απαγόρευε τους πίνακες πολιτικών ανακοινώσεων και το μοίρασμα προκηρύξεων, για άσχετες διαδηλώσεις από τα θέματα τον Πανεπιστημίου».

Διαβάστε όλο το άρθρο στο


Read more at: https://parallaximag.gr/featured/tzoan-mpaez-kleinei-simera-ta-80

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...