Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

 

Άααχ, Χριστούγεννα! Ημέρες χαράς για όλη την πλάση. Ξεκούραση, καλό φαγητό, δώρα, ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των άγιων ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Για κάποιους όμως δημιουργικούς συντελεστές της βιομηχανίας του τρόμου, τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εποχή για μαζικές δολοφονίες, gore και ατμόσφαιρα πανικού! Το b-movies.gr με αφορμή την κυκλοφορία του remake του κλασσικού και διαχρονικού BLACK CHRISTMAS ρίχνει μια ματιά στην σχέση του σινεμά τρόμου με την συγκεκριμένη εποχή.


Το TO ALL A GOOD NIGHT ήταν η πρώτη και η μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο David Hess, ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, έγραψε το πασίγνωστο τραγούδι "Speedy Gonzalez" για να το τραγουδήσει ο Pat Boone. Το TO ALL A GOOD NIGHT μπορεί να μην έλαβε ποτέ την αναγνώριση όπως το BLACK CHRISTMAS, αλλά μένει για πάντα στο πάνθεον του σινεμά τρόμου ως το πρώτο Χριστουγεννιάτικο slasher με φονιά ντυμένο Αϊ Βασίλη.

Ο πιο multimedia από ποτέ εκείνη την εποχή, David Hess, έκανε ένα συνηθισμένο slasher χαμηλού προϋπολογισμού που σέβεται όλα τα κλισέ του είδους, με αρκετό γυμνό και gore, φάρσες, φτηνές τρομάρες και δε συμμαζεύεται. Όλα πάντως έγιναν με τις καλύτερες προθέσεις, και με στοιχεία παρμένα από τις καλύτερες επιρροές. BLACK CHRISTMAS κατά κύριο λόγο, και PROM NIGHT, HALLOWEEN κλπ κλπ κατά δεύτερο, που όμως δεν κατάφερνα να κάνουν το φιλότιμο TO ALL A GOOD NIGHT να ξεχωρίσει από τις δεκάδες slasherιές που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή ελέω FRIDAY THE 13TH. Το μόνο στοιχείο που υψώνει τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι η ύπαρξη του φονιά Αϊ Βασίλη, που όμως απ’ ότι αποδείχθηκε από την ιστορία δεν ήταν και το καλύτερο εισιτήριο για μεγαλύτερες εισπράξεις στο box office.

Ο Αϊ Βασίλης είναι λέρα

Αρκετά γνωστότερο, αλλά όχι ιδιαίτερα καλύτερο από το TO ALL A GOOD NIGHT ήταν το CHRISTMAS EVIL ή YOU BETTER WATCH OUT από τον Lewis Jackson που κυκλοφόρησε επίσης το 1980. Η ιστορία είναι η γνωστή, αν και με φιλόδοξες αλλαγές στις λεπτομέρειες που το ξεχωρίζουν από τα προγενέστερα Χριστουγεννιάτικα slashers. Ο καλός κατασκευαστής παιχνιδιών που θέλει να αναβιώσει το πνεύμα των Χριστουγέννων, που όμως τα «παίζει» όταν οι προσπάθειες του αντιμετωπίζονται με ειρωνεία και χλευασμό από τους γύρω του. Έτσι τσιμπάει το κοστούμι του Αϊ Βασίλη και τα αναγκαία αιχμηρά αντικείμενα και επιδίδεται στο γνωστό και αναμενόμενο μακελειό.

Αμέσως επόμενος φονιάς Αϊ Βασίλης είναι το 1984 με το πολυσυζητημένο SILENT NIGHT- DEADLY NIGHT και την ιστορία του που αναφέραμε στην αρχή. Μόλις κόπασε κάπως η φασαρία, τελικά οι… κόποι των διάφορων συντηρητικών ομάδων γονέων έπιασαν τόπο, μιας και από το πουθενά οι πωλήσεις του VHS της ταινίας εκτοξεύθηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο για 4 (!) ακόμα sequel (1987, 1989, 1990 και 1992) ενός ακόμα ανεξήγητα επιτυχημένου franchise της βιομηχανίας του τρόμου. Για ποιότητα και συγκρίσεις με την πρώτη ταινία της σειράς δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ουσία, μιας και μόνο το SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT PART 2 κάπως κατάφερε να ξεχωρίσει, μιας και έκλεισε κάπως τις ανοιχτές τρύπες που άφησε το πρώτο. Από εκεί και πέρα, τα γνωστά

Πηγή:b-movies.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...