Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

 Η ιστορία ενός φιλόδοξου κωμικού που για την τέχνη του είναι έτοιμος να θυσιάσει και να κάνει τα πάντα, ακόμη και να δεχτεί τους όρους των Ναζί στη διάρκεια του γερμανικού φασισμού. Συγκλονιστική ταινία (βραβευμένη στο φεστιβάλ Καννών) γύρω από το θέμα της τέχνης και της πολιτικής, βασισμένη στο έργο του Κλάους Μαν

Μεταφέροντας το βιβλίο τού Κλάους Μάν, «Μεφίστο», στην οθόνη, ο Ούγγρος σκηνοθέτης, Ίστβαν Σάμπο, προσπάθησε πάνω απ' όλα να τονίσει τα πρόβλημα του καλλιτέχνη πού βρίσκεται στο δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στην πλήρη αφοσίωση στην τέχνη του και την πολιτική του τοποθέτηση σε μια τραγική περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας, εκείνης τού χιτλερικού φασισμού. 

Το Μεφίστο είναι ένα σκοτεινό και ομιχλώδες μυθιστόρημα, είναι μία ολοκληρωτική εσωτερική ματιά στον ψυχισμό ενός ανθρώπου που καλείται να επιβιώσει μέσα στο Τρίτο Ράιχ, όχι όμως δίχως συνέπειες. Είναι η δραματική πραγματικότητα ενός κόσμου αποκλεισμένου από τις έννοιες ελευθερία και ανεξαρτησία σκέψης, ενός κόσμου θύματος μιας συμμορία ανθρώπων που εξευτελίζουν, εκμεταλλεύονται και χειραγωγούν την ανθρώπινη υπόσταση.

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή, λεπτομερής απεικόνιση της εποχής και της ατμόσφαιρας του προπολεμικού Βερολίνου, που αποκάλυψε το εξωπραγματικό ταλέντο του μεγάλου Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, στο ευρύτερο κοινό, καθιερώνοντας στο κινηματογραφικό στερέωμα τον Γερμανό ηθοποιό.


Πηγή:www.culturenow.gr-CINEπιλογες-ert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...