Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

 Paul McCartney: Η ιστορία ενός ζωντανού θρύλου

Ο Paul McCartney γεννήθηκε στο Walton Hospital, του Λίβερπουλ, όπου δώδεκα χρόνια νωρίτερα η μητέρα του είχε τελειώσει την πρακτική της ως νοσοκόμα. Ο πατέρας του, James McCartney, απουσίαζε από την γέννηση του γιου του λόγω της εργασίας του ως εθελοντής πυροσβέστης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Paul έχει έναν μικρότερο αδερφό (τον Michael) που γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1944.

Στις 31 Οκτωβρίου 1956, έχασε τη μητέρα του, Mary, από μία εμβολή μετά από επέμβαση της μαστεκτομής για να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού της, που είχε διαγνωστεί πριν από αρκετά χρόνια.

Ο πατέρας του McCartney ήταν πιανίστας και τρομπετίστας και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη μουσική. Του χάρισε μια τρομπέτα στα δέκατα τέταρτα γενέθλιά του, όμως, όταν αργότερα το rock ‘n’ roll άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές, ο Paul αντάλλαξε την τρομπέτα με μια ακουστική κιθάρα, αφού αποδέχτηκε ότι δεν μπορούσε κανείς να παίζει τρομπέτα και να τραγουδάει ταυτόχρονα. Δυσκολευόταν να παίζει κιθάρα καθώς ήταν αριστερόχειρας, αλλά βλέποντας μία αφίσα του Slim Whitman συνειδητοποίησε ότι εκείνος τα κατάφερνε με κιθάρες για δεξιόχειρες.

Έτσι, ξανακούρδισε την κιθάρα του και μετά από κάποιες προσαρμογές απέκτησε ευκολία. Ο McCartney έγραψε το πρώτο του τραγούδι, «I Lost My Little Girl», στην κιθάρα, και αργότερα έφτιαξε μια μελωδία που τελικά έγινε το «When I’m Sixty Four» στο πιάνο, μετά την παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων, αλλά προτιμώντας να μάθει «με το αυτί» παρά τις συμβουλές του πατέρα του.



Στην ηλικία των 15, ο Paul γνώρισε τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο του, John Lennon σε μία συναυλία του ερασιτεχνικού συγκροτήματος Quarrymen, του οποίου ιδρυτικό μέλος ήταν ο δεύτερος. Ο νεαρός McCartney πέρασε από οντισιόν και τελικά έγινε κιθαρίστας του συγκροτήματος. Το γεγονός της απώλειας της μητέρας του λειτούργησε ως συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στους δυο τους, καθώς η μητέρα του Lennon, Julia, είχε πεθάνει όταν αυτός ήταν δεκαεπτά.

Αργότερα, πρότεινε την προσθήκη του φίλου του, George Harrison, (που είχε γνωρίσει μία ημέρα στο λεωφορείο) στο συγκρότημα, η οποία επιτεύχθηκε παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Lennon.

Οι Quarrymen εξελίχθηκαν στους Beatles, ένα συγκρότημα αποτελούμενο από τον McCartney, τον John Lennon, τον George Harrison και τον Ringo Starr, το οποίο τραγουδούσε σε κλαμπ του Λίβερπουλ. Το ρεπερτόριο τους αρχικά αποτελούνταν από rock ‘n’ roll επιτυχίες της εποχής, αλλά σιγά – σιγά προστέθηκαν σε αυτό τραγούδια του McCartney και του Lennon.

Έχοντας κάνει μεγάλη επιτυχία στο Λίβερπουλ, οδηγήθηκαν στην κυκλοφορία του πρώτου τους single, του «Love Me Do».

Αν και το τραγούδι ήταν σύνθεση του Paul, κυκλοφόρησε ως Lennon – McCartney, λόγω της συμφωνίας που έκαναν μεταξύ τους να παρουσιάζονται τα τραγούδια που έχει γράψει ο ένας ως συλλογικό τους δημιούργημα. Αυτή η συμφωνία ίσχυσε μέχρι τη διάλυση των Beatles, το 1970, και είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες φορές την υποτίμηση του έργου του, και της καινοτομίας που εισήγαγε στην μουσική.

Ο McCartney είναι ο κύριος εμπνευστής της χρήσης ορχήστρας εγχόρδων στη ροκ μουσική, ενώ τα σπουδαιότερα τραγούδια του της περιόδου των Beatles είναι το «Yesterday», το «Eleanor Rigby», το «Let It Be», το «Hey Jude» και άλλα. Το πρώτο μάλιστα είναι το τραγούδι που έχει παιχτεί τις πιο πολλές φορές στο αμερικανικό ραδιόφωνο.

Οι Beatles διασπάστηκαν το 1970 (ήδη από το 1969 η κατάσταση ήταν τεταμένη), επειδή, παρά την προσπάθεια του McCartney, τα υπόλοιπα μέλη ήθελαν να ακολουθήσουν προσωπική σταδιοδρομία.

Ο McCartney, πιστεύοντας ότι το έργο του αδικούταν από την κατάσταση των Beatles εκείνη την περίοδο, αποφάσισε να κυκλοφορήσει και αυτός σόλο άλμπουμ το 1970, με τίτλο «McCartney». Το γεγονός αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έπειτα από κοινή συναίνεση οι Beatles διαλύθηκαν οριστικά.

Μετά τους Beatles

Ο McCartney κυκλοφόρησε το 1970 το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο «McCartney» και το 1971 το μοναδικό του άλμπουμ με τη σύζυγό του, Linda, με τίτλο «Ram».

Αργότερα το 1971, προστέθηκαν στο ζευγάρι ο κιθαρίστας Denny Laine και ο ντράμερ Denny Seiwell, με αποτέλεσμα το σχηματισμό των Wings. Οι Wings διαλύθηκαν το 1981, αν και το τελευταίο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1979. Σημαντικότερο δείγμα της δισκογραφίας τους αποτελεί ο δίσκος «Band on the Run» που κυκλοφόρησε το 1973.

Κατά τη διάρκεια της σόλο σταδιοδρομίας του, το πρώην «σκαθάρι» συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς μουσικούς, όπως οι Stevie Wonder, Michael Jackson, Eric Stewart, Elvis Costello.

Επίσης, ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής πέραν της ροκ και της ποπ, συμπεριλαμβανομένης και της κλασικής μουσικής. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ κλασικής μουσικής: «Paul McCartney’s Liverpool Oratorio» (1991), «Standing Stone» (1997), «Working Classical» (1999) και «Ecce Cor Meum» (2006).

Το 1997 χρίστηκε Ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ το 1998 θρήνησε το θάνατο της συζύγου του, Linda. 


Πηγή:hit  chanell .


Διαβαστε ολο το αρθο εδω.https://www.hit-channel.com/paul-mccartney-istoria-zontanou-thrilou/146247

Πηγή φωτοό:Rockpasta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...