Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

 Η Ηλέκτρα είναι μία από τις γνωστότερες παραγωγές της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962 και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη.

-Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 76.846 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 82 ταινίες.

-Κέρδισε 3 βραβεία στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962″ (“Καλύτερης Ταινίας”, “Σκηνοθεσίας”, “Α’ Γυναικείου Ρόλου”).



-Υπήρξε υποψήφια για “Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας” το 1962, ενώ κέρδισε το “Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς” στο “Φεστιβάλ Καννών”.

-“Αργυρή Δάφνη” στο “Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου 1963”.

-“Ειδικό Βραβείο Σκηνοθεσίας” στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ακαπούλκο 1962”.

-Δύο βραβεία στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμβέρσας 1964” (“Κριτικής Επιτροπής” & “Κινηματογραφικού Τύπου”).

Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Πρόκειται για την πιο άρτια και υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο.

-Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου.

Ο Κακογιάννης θέλει να αποδώσει την ιστορία όπως ακριβώς είναι, να διεισδύσει όπως οι τραγικοί στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων και δεν αρκείται στην απλή παρουσίαση (όπως μεταγενέστερες απόπειρες άλλων σκηνοθετών) των γεγονότων. Αυτό θα επιτευχθεί με κοντινές λήψεις στους πρωταγωνιστές κάθε φορά που αυτοί ενεργούν, αποδίδοντας έτσι με θαυμάσιο τρόπο την ψυχοσύνθεση αποτυπωμένη πάνω στις εκφράσεις των προσώπων τους. 


Ακόμη και τα στοιχεία της τραγωδίας όπως είναι ο οιωνός, τα σημάδια (σωματικά και ψυχικά), η σειρά που αυτά δίδονται, οι πρωοικονομίες, η παρουσία των θεών, είναι όλα δοσμένα και εδώ. Οι πρώτοι ηθοποιοί είναι όλοι καταπληκτικοί με την Ειρήνη Παππά ως Ηλέκτρα και την Αλέκα Κατσέλη ως Κλυταιμνήστρα να είναι συγκλονιστικές. Οι δευτερεύοντες ηθοποιοί και κυρίως ο Γιάννης Φέρτης στο ρόλο του Ορέστη είναι λιγάκι επιφανειακοί.


πηγή:ellinikoskinimatografos.gr-cine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...