Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Mια ταινια με αριστουργηματικη σκηνοθεσια ,συναρπαστικο σεναριο,ζωντανους,καθημερινους,με βαθος χαρακτηρες και φυσικα με ενα σκηνοθετη που να αποσπα εκπληκτικες ερμηνιες απο τους πρωταγωνιστες.Στοχος του σκηνοθετη,σεναριογραφου και παραγωγου Μ.Τσιμινο ηταν να δειξει το σοκ που προκαλεσε ο "βρωμικος" οπως δικαια αποκαλεστηκε πολεμος του Βιετναμ στις ζωες των αμερικανων πολιτων που πηραν μερος καθως να περιγραψει ,εστιαζοντας σε λεπτομερειες και δραματα,τις αλλαγες που επεφερε σε αυτους.

Είναι μια ταινία για το Βιετνάμ, είναι μια ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντιπολεμική, μια ταινία για την ανδρική φιλία, ένα ατόφιο δείγμα του απαισιόδοξου κλίματος και της πολιτικής απογοήτευσης που χαρακτήρισε το αμερικάνικο σινεμά των 70s. Τίποτα από όλα τα παραπάνω όμως, δεν μπορούν να μεταδώσουν ή να περιγράψουν την αίσθηση του συναισθηματικού ακρωτηριασμού που σου μεταδίδει μια ταινία που μιλά για καρδιές και ελπίδες που έμειναν λειψές και σακαταμένες.

Υπόθεση:Τρεις Αμερικάνοι φίλοι, εργάτες στην Πενσυλβανία, στέλνονται αμέσως ύστερα από το γάμο του ενός στο Βιετνάμ. Η φρικτή εμπειρία του πολέμου (ιδιαίτερα η αιχμαλωσία τους από τους Βιετκόνγκ, όπου θ’ αναγκαστούν να πάρουν μέρος σ’ ένα παιχνίδι “ρώσικης ρουλέτας”) θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη ζωή τους.


Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, στις 5 Δεκεμβρίου του 1978 στο Λος Άντζελες. Η ταινία κέρδισε 5 Βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Σκηνοθεσίας (για τον Μάικλ Τσιμίνο).


πηγη:cineramen.gr-cine.gr-wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...