Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020


Το Star Trek είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο σύμπαν επιστημονικής φαντασίας που έχει βγει από το Hollywood, με διαφορά.

Το Star Trek, δημιούργημα του παραγωγού Gene Roddenberry, υπήρξε αρχικά εμπορική αποτυχία. Ενώ προοριζόταν να εκπέμπεται για πέντε χρόνια, κόπηκε το 1969 λόγω χαμηλής τηλεθέασης. Αλλά κατά την επόμενη δεκαετία, η σειρά γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία κατά την επαναπροβολή της από περιφερειακούς σταθμούς, ενώ οι θαυμαστές της –κατά κανόνα, ενήλικες νέοι άνθρωποι– κινητοποιούνταν, διοργάνωναν συνέδρια και επιζητούσαν τη συνέχισή της.


Το τηλεοπτικό «Σταρ Τρεκ» είχε ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα νωρίτερα, από τα μέσα της δεκαετίας του 70, με τίτλο «Ταξίδι Στ Αστέρια». Στην αμερικανική μικρή οθόνη, η σειρά έκανε την παρθενική της εμφάνιση το φθινόπωρο του 1966, σύστησε τον Γουίλιαμ Σάτνερ ως Κάπτεν Κερκ και τον Λίοναρντ Νίμοϊ ως Σποκ, απέκτησε πολύ σύντομα φανατικούς θαυμαστές . Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από έναν φαντασιόπληκτο Τεξανό που γεννήθηκε στο Ελ Πάσο, μετακόμισε σε δεδομένη στιγμή στο Λος Αντζελες και από εκεί δρομολόγησε την πορεία του στα αστέρια.

Ο Τζιν Ρόντμπερι είχε οραματιστεί τη σειρά του «Σταρ Τρεκ» ως ένα διαστημικό ανάλογο του γουέστερν σίριαλ «Wagon Τrain» και η αρχική σκέψη του ήταν το ταξίδι του σκάφους Εντερπράιζ να δρομολογηθεί το 1964 και να κρατήσει 5 χρόνια, έστω κι αν κατέληξε τελικά να διαρκεί για δεκαετίες ολόκληρες. Ο Ρόντμπερι συνέλαβε τη μυθική τηλεοπτική εκπομπή ενσωματώνοντας στοιχεία από ανάλογους «διαστημικούς» χαρακτήρες όπως ο Φλας Γκόρντον και ο Μπακ Ρότζερς. Επηρεασμένος από τα λογοτεχνικά «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» που έγραψε ο Τζόναθαν Σουίφτ και τις περιπέτειες του Οράτιου Χόρνμπλοουερ που σκαρφίστηκε ο συγγραφέας Σ.Σ. Φόρεστερ, αλλά και από το κλασικό φιλμ του 1956 «Απαγορευμένος Πλανήτης», ο Ρόντμπερι δεν δίστασε να θίξει μέσω της τηλεοπτικής σειράς θεμελιώδη για την εποχή ζητήματα, όπως τον φόβο για μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη ή τις διαφυλετικές σχέσεις.



Το 1977 σχεδιάστηκε μια δεύτερη τηλεοπτική σειρά. Ωστόσο, μετά την τεράστια επιτυχία του «Πολέμου των Αστρων» του George Lucas επιλέχθηκε η μεταφορά της στον κινηματογράφο. Το 1979 κυκλοφόρησε η πρώτη κινηματογραφική ταινία. Το 1987, η σειρά γνώρισε την πρώτη επανεκκίνηση, με ανάλογη επιτυχία: το Next Generation εισήγαγε το χαρακτήρα του Πάτρικ Στιούαρτ/Ζαν-Λικ Πικάρ και του… Ντέιτα, του ανθρωποειδούς με τη μαλατένια ψυχή .

Το 1994, ξεκίνησαν τα φιλμ με τον Πικάρ στην καρέκλα του κυβερνήτη του Έντερπραϊζ, που έφτασαν μέχρι το 2002.

Το Σταρ Τρεκ έχει σημαντικό αριθμό φανατικών οπαδών, οι οποίοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικά με το Σταρ Τρεκ, ακόμη και στα διαστήματα στα οποία δεν προβαλλόταν η τηλεοπτική σειρά. Οι οπαδοί αυτοί αυτοαποκαλούνται trekkies (τρέκις) και έχουν δημιουργήσει οργανώσεις σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, για λίγο καιρό κυκλοφόρησε περιοδικό fanzine των οπαδών του Σταρ Τρεκ κατά την δεκαετία του 1990.

Πηγη-wikipedia-kathimerini.gr-cinemagazine.gr-blog.public.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...