Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Οι Focus είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συγκροτήματα και έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους, της Ολλανδίας με επιτυχία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Σχηματίστηκαν στο Άμστερνταμ το 1969 από τον τραγουδιστή/κιμπορντίστα/φλαουτίστα Thijs (προφέρεται Τάις) van Leer, τον μπασίστα Martin Dresden και τον ντράμερ Hans Cleuver κι η μουσική τους είναι ένα κράμα progressive rock, κλασικής και jazz μουσικής. Πριν γίνουν γνωστοί, ήταν η house band στην ολλανδική θεατρική παράσταση του Hair! 

Το συγκρότημα έμεινε στην ιστορία της μουσικής χάρις στη μεγάλη επιτυχία τους “Hocus Pocus” (1971). Το πραγματικό ξεχωριστό και μοναδικό κομμάτι υπάρχει στο δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Moving Waves που είναι γνωστό και σαν Focus II( Νο2 Μ.Βρετανία, Νο 8 Αμερική).
To «Hocus Pocus» (No 20 Μ.Βρετανία, Νο 9 Αμερική) είναι σύνθεση του κιθαρίστα Jan Akkermna και του Thjis Van Leer και χαρακτηρίζεται από τα μοναδικά yodeling φωνητικά του Van Leer και τα κιθαριστικά περάσματα του Akkerman.
Εδώ να σημειώσω ότι Yodeling ονομάζεται ο τρόπος τραγουδιιού με διαρκείς εναλλαγές από χαμηλές σε ψηλές νότες αλλά και με φαλτσέτο. Ο συγκεκριμένος τρόπος ερμηνείας έγινε γνωστός από τους γερμανοαυστριακούς αλπινιστές και προέρχεται από τη λέξη jodeln που σημαίνει αρθρώνω.

Για να γυρίσουμε στο τραγούδι, ο Van Leer δεν περιορίστηκε στα yodeling φωνητικά αλλά πλούτισε το τραγούδι με περάσματα από φλάουτο, ερμηνεία scαt και σφυρίχτρα!
Ο μοναδικός τρόπος ερμηνείας του Van Leer και η ευρηματική σύνθεση, το κάνουν το να ξεχωρίζει και να προκαλεί ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα, 47 χρόνια από την κυκλοφορία του. Και περνάει σε δεύτερη μοίρα το παίξιμο του Akkerman που κάθε άλλο δευτερεύον είναι!
Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε πολλές εκδοχές που σχεδόν όλες είχαν να κάνουν με τη διάρκεια του αφού η αρχική διάρκεια του τρργουδιού είναι 6:42. Χρειάστηκαν αρκετά editing για να το φέρουν σε μια μικρότερη διάρκεια για να χωρέσει σε μικρό δίσκο. Το «Hocus Pocus 2» είναι λίγο διαφορετικό από την πρώτη εκτέλεση με στοιχεία funk και κυκλοφόρησε σαν single στην Ευρώπη και σαν B-side στη Αμερική με A- side μια άλλη ηχογράφηση του «Hocus Pocus».
Το «Hocus Pocus» μαζί με το “Sylvia” είναι τα δύο πιο γνωστά τραγούδια των Focus. To «Hocus Pocus» δεν έχει διασκευαστεί αλλά έχει χρησιμοποιηθεί σαν sampler σε άλλα τραγούδια ή έχουν 
διασκευαστεί περάσματα του αλλά όχι ολόκληρο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...