Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Όσες φορές και να τις δεις, τις κλασικές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μας και δεν παλιώνουν ποτέ. Ατάκες, σκηνές, τραγούδια και πρωταγωνιστές μας βοηθούν να ξεφύγουμε για δύο ώρες από την καθημερινότητά μας.

Το παρελθόν του ελληνικού κινηματογράφου, παραμένει διασκεδαστικό κόντρα σε αυτούς που λένε ότι η παρελθοντολαγνεία είναι κουραστική κι ανώφελη.

Ένα σπίτι που χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές ελληνικές ταινίες ήταν η Βίλα Λεβίδη, που βρίσκεται στην είσοδο της Παλλήνης, μετά την Αττική οδό σε ένα λόφο δεξιά.


H βίλα Λεβίδη είναι ένα επιβλητικό οίκημα στον καταπράσινο, πευκόφυτο λόφο της Παλλήνης.

Τα δωμάτια, αλλά και ο κήπος είναι σε όλους μας γνωστούς ακόμη κι αν δεν έχουμε πάει ποτέ - από ταινίες που όλοι έχουμε δει, όπως «Το λεβεντόπαιδο», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», και η «Αρχόντισσα και ο αλήτης».

Ένα εντυπωσιακό κτίσμα που, από τα πλέον κοσμικά πάρτι της Αθήνας του ’50 και του ’60 και τη χρυσή εποχή της Finos Films.  Διέθετε 70 δωμάτια, τα ταβάνια είχαν επένδυση από άχυρο, ενώ παντού είχε χρησιμοποιηθεί πεντελικό μάρμαρο.

Η βίλα, από την οποία πλέον έχει παραμείνει μόνο ο σκελετός, χτίστηκε το μακρινό 1935. Βρίσκεται σε ένα τεράστιο κτήμα 80 στρεμμάτων, ενώ την αρχιτεκτονική υπογραφή του έργου φέρει ο διάσημος αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σακελλάριος. Το έμβλημα της βίλας Λεβίδη είναι ο πύργος που βρίσκεται πριν εισέλθεις σε αυτή, που μάλιστα προϋπήρχε του σπιτιού στον λόφο.


Το πανέμορφο τεράστιο σπίτι, μεταβιβάστηκε στον Λεβίδη όπου έζησε εκεί με την οικογένειά του ως το θάνατό του το 1963. Έπειτα, η γυναίκα του, λόγω οικονομικών δυσκολιών νοίκιαζε συχνά το κτίσμα για κινηματογραφικές παραγωγές.


Πηγή: https://www.athensvoice.gr-e-daily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...