Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Δεν υπάρχουν και πολλοί «ιστορικοί» δίσκοι στην ιστορία του νεότερου ελληνικού τραγουδιού, ενώ από την άλλη δεν υπάρχουν και λίγοι. Βασικά ουκ ολίγοι εγχώριοι δίσκοι άγονται και φέρονται ως ιστορικοί κάθε τόσο, ενώ από την άλλη παραμένει κατά βάση απροσδιόριστο, και σαφώς αυθαίρετο, το σε τι ακριβώς συνίσταται η ιστορικότητα ενός δίσκου. Πιθανόν ένα κριτήριο να είναι η επιρροή που ασκεί ένας δίσκος στο μετέπειτα της δισκογραφίας, ο αριθμός των θετικών ή αρνητικών αντιγράφων που θα ακολουθήσουν, ασφαλώς όμως και η εμπορική απήχηση του και μόνον. Σε όλα αυτά, και σε άλλα τόσα εν δυνάμει κριτήρια, τα ‘Ζεστά Ποτά’ κερδίζουν το στοίχημα της ιστορικότητας, όχι μόνο τριάντα χρόνια μετά, ούτε απλώς στη διάρκεια των τριάντα χρόνων, αλλά, όπως θυμόμαστε οι περισσότεροι άνω των 30, ακόμη και 30 χρόνια πριν, δηλαδή στο σημείο μηδέν της πρώτης κυκλοφορίας τους.

Τα «Ζεστά Ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα. Η καλύτερη στιγμή στην πλούσια δισκογραφία τους και ένα άλμπουμ-ορόσημο όχι μόνον για την ελληνική δισκογραφία, αλλά για την ευρύτερη ελληνική κουλτούρα της δεκαετίας του 80.  Μην σταθείτε στον ελαφρώς παρωχημένο ήχο του super hit «Ρίτα-Ριτάκι» – θα βρείτε μισή ντουζίνα ανώτερα τραγούδια εδώ μέσα!



Είχαν ξεκινήσει να γράφουν από το 1977 (Φάνης) τραγούδι το οποίο είχαν υποβάλλει μαζί με το "Μια βραδιά στο Λούκι" και το "Γέλα πουλί μου", αλλά ο Χατζιδάκις διάλεξε το "Μια βραδιά στο Λούκι" όπου και βραβεύτηκε.

Από τότε ως τη κυκλοφορία του δίσκου "Ζεστά Ποτά" πέρασαν τρία χρόνια, όταν και τους άκουσε  ο Μανώλης Ρασούλης που ενθουσιάστηκε και τους πρότεινε στην τότε Columbia, αναλαμβάνοντας και την παραγωγή.

Έτσι, στις 20 Φεβρουαρίου 1985 ξεκίνησε η ηχογράφηση στο Στούντιο SIERRA, με ηχολήπτες τους Άκης Γκολφίδη, Μπάμπη Μπίρη, Χρήστο Ζορμπά και Φραγκίσκο Σόφτα και με βοηθό τον Κώστα Καλημέρη. Ο Γιάννης Σπάθας και ο Νίκος Αντύπας ανέλαβαν την ενορχήστρωση και έπαιξαν και τα πιο πολλά όργανα στο δίσκο.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αρχές Απριλίου του 1985. Ο κόσμος και κυρίως η νεολαία το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Σε χρόνο ρεκόρ, για πρωτοεμφανιζόμενους δισκογραφικά καλλιτέχνες, οι πωλήσεις έφτασαν τις 100.000 αντίτυπα.

Τα τραγούδια παιζόταν παντού ειδικά το "Ριτα-Ριτάκι" το "Μια βραδιά στο Λούκι" και το "Προσωπικές οπτασίες".

Αργότερα όλα τα τα τραγούδια του δίσκου αγαπήθηκαν, από την υπέροχη μπαλάντα "Φάνης" μέχρι το "Υπόγειο" σε ποίηση της Ρίτας Μπούμη-Παπά.

Ένας δίσκος πραγματικό διαμάντι, που άλλαξε το τοπίο στην Ελληνική μουσική, προσεγγίζοντας με ένα διαφορετικό τρόπο, πιο μελωδικό, πιο "έντεχνο" τη rock μουσική.


Τα τραγούδια του δίσκου

01. Παίξε βραχνή μου φυσαρμόνικα
02. Προσωπικές οπτασίες
03. Φάνης
04. Τις Κυριακές από παιδί τις σιχαινόμουνα
05. Μια βραδιά στο λούκι
06. Ρίτα-Ριτάκι
07. Για ένα κομμάτι ψωμί
08. Υπόγειο
09. Κορίτσια της συγνώμης
10. Γέλα πουλί μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Cary Grant: Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπητούς ηθοποιούς της χρυσής γενιάς του Χόλιγουντ       Ο  Cary Grant , ένας από τους π...