Τρίτη 12 Μαΐου 2020

To Top of the Pops, επίσης γνωστό ως TOTP, ήταν ένα βρετανικό μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα από το BBC, το οποίο αρχικά ήταν ραδιοφωνικό σόου. Ξεκίνησε την 1 Ιανουαρίου του 1964 και τελείωσε στις 30 Ιουλίου του 2006.

Ήταν η αγαπημένη συνήθεια των μουσικόφιλων και παιζόταν για χρόνια κάθε Πέμπτη βράδυ στο BBC1, με μια μικρή αλλαγή για λίγο, στα τέλη του 1974, προτού μετακινηθεί και πάλι στις Παρασκευές το 1996, και στη συνέχεια στις Κυριακές στο BBC Two το 2005.

Κάθε φορά παρουσιάζονταν on stage τα ανερχόμενα ταλέντα, αλλά και τεράστια ονόματα της μουσικής, ήδη καθιερωμένα, ένα countdown με τις πωλήσεις των singles ανά εβδομάδα, και υπήρχε και η ειδική έκδοση του προγράμματος για την ημέρα των Χριστουγέννων, με μερικά από τα best seller singles της χρονιάς.

To πρώτο τραγούδι που ακούστηκε ήταν το «I Only Want To Be With You» της Dusty Springfield και στην πρεμιέρα του παρουσιάστηκαν από τον DJ Jimmy Savile, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια «I Wanna Be Your Man» των Rolling Stones και το «Hippy Hippy Shake» των The Swingnin Blue Jeans.

Βιντεοσκοπημένο πλάνο με τη μοναδική ζωντανή εμφάνιση των Beatles στο μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC «Top of the Pops», το 1966, είχε βρεθεί στο Μεξικό. Η αυθεντική μαγνητοσκόπηση της συγκεκριμένης εμφάνισης έχει χαθεί και το εν λόγω απόσπασμα θεωρείται κάτι σαν "το Ιερό Δισκοπότηρο" για τους φανατικούς θαυμαστές του συγκροτήματος.

Η λίστα των συγκροτημάτων που πέρασαν από το δημοφιλές τηλεοπτικό μουσικό πρόγραμμα που εκτόξευσε καριέρες, μοιάζει ατελείωτη.

Beatles, The Rolling Stones, The Animals, The Kinks, Brenda Lee, The Shangri-Las, Roy Orbinson, The Yardbirds, Joan Baez, Jimi Hendrix, Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Black Sabbath, The Jackson Five, The  Beach Boys, Elton John, Bee Gees, The Supremes, ABBA, Motorhead, Siouxsie and the Banshees, Phil Collins, είναι λίγοι από τους πολλούς σταρ της ποπ κουλτούρας που βρέθηκαν στο πλατό του. Το ρεκόρ της μεγαλύτερης ζωντανής εμφάνισης ανήκει στους Green Day που έπαιξαν για 9 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα το «Jesus of Suburbia».

Kαι να συμπληρώσω ότι σ'αυτην την εκπομπη είχαν πάει και οι Iron Maiden με τον Paul Diano ακόμα.Και είχε πολύ πλάκα γιατί ένω βαρούσαν metal οι τύποι κ.τ.λ ο κόσμος από κάτω χτυπούσε παλαμάκια σαν να άκουγαν disco!!!!!!

H εκπομπή διακόπηκε το 2006, όμως το BBC συνεχίζει να το τιμά με ειδικό page στο Facebook το ΤΟΤΡ, και φυσικά με μετάδοση όλου του υλικού από τα κανάλια του.


Πηγές-www.e-daily.gr-www.sofokleousin.gr-www.athensvoice.gr -pop-rock.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...