Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Η αγάπη του Peter Hyams(Capricorn One-End of Days-Timecop-Sudden Death) για τα γουέστερν και συγκεκριμένα για το κλασικό High Noon δεν κρύβεται. Ο Χάιαμς πήρε όλους τους κανόνες και τα κλισέ των γουέστερν και τα μετέφερε στο διάστημα, δίνοντας μας έτσι ένα αξιόλογο φιλμ, σχεδόν ριμέικ του κλασικού γουέστερν του Φρεντ Ζίνεμαν.
Βρισκόμαστε στην εποχή που η επιστημονική φαντασία δεν είναι πια θέμα των b-movies αλλά έχει περάσει στις πιο mainstream παραγωγές. Συμβολή σε αυτό είχαν φυσικά τα Star Wars και Alien, τα οποία έδειξαν ότι όταν υπάρχει αξιόλογο σενάριο και όραμα από τους σκηνοθέτες, το είδος της επιστημονικής φαντασίας μπορεί να προσφέρει αλησμόνητες στιγμές στο κοινό. Σε αυτή την έξαρση λοιπόν ταινιών γυρισμένων στο διάστημα, έρχεται και το Outland του Πίτερ Χάιαμς. Ο Χάιαμς, όμως, χρησιμοποιεί το διάστημα χωρίς να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το διάστημα αυτό καθαυτό. Ναι μεν είναι το ντεκόρ αλλά δεν έχει και τόση σημασία στην εξέλιξη της ιστορίας, που έγραψε ο ίδιος.
Όλα μέσα στο φιλμ του Αμερικανού σκηνοθέτη κινούνται με τους κανόνες των γουέστερν.

Η καρδιά του Άουτλαντ όμως χτυπά στον Σον Κόνερι και στον τρόπο με τον οποίον αποδίδει τον επίμονο, λακωνικό, αρχικά αντιηρωικό αλλά αποφασισμένο να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό Ο’Νηλ, τελικά μόνο του κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες σ’ ένα θανατηφόρο παιχνίδι γάτας και ποντικού. Ο Κόνερι συνεπικουρείται βεβαίως και από τις άψογες ερμηνείες των συμπρωταγωνιστών του. Συνολικά, ο Πίτερ Χάιαμς (Αιγόκερως Ένα, 2010: Το έτος της παγκόσμιας συμφιλίωσης) παρέδωσε ένα φιλμ ίσως όχι κλασικό ή αριστουργηματικό, αλλά πολύ παραπάνω από απλώς αξιοπρεπές, για να χαθεί μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980 από το προσκήνιο και να καταλήξει να σκηνοθετεί ταινίες δράσης β’ διαλογής με πρωταγωνιστή τον Ζαν-Κλωντ Βαν Νταμ.

Πηγες-des-kai-pes.blogspot.com-concretereviews.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...