Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Από τα καλύτερα μουσικά δείγματα της ελληνικής ψυχεδέλειας, είναι το συγκρότημα των M.G.C του Δημήτρη Πουλικάκου.

Η ψυχεδέλεια αποτελεί μια κουλτούρα με εξαιρετικής ποιότητας  καλλιτεχνική έκφραση, που όμως περιορίζεται χρονικά, δηλαδή υπάρχει μία συγκεκριμένη χρονική περίοδος οπότε γεννιέται, ζει και πεθαίνει.

Το συγκρότημα  οφείλει το όνομά του στον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο.Οι M.G.C με τον Πουλικάκο είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που θα διαχωριστεί από τα γλυκανάλατα τραγούδια της Χρυσής Νεολαίας και θα συνδεθεί καθαρά, σαν νοοτροπία, σκηνική παρουσία και άκουσμα με την Βρετανική Εισβολή και το Καλοκαίρι της Αγάπης.

Οι M.G.C σύμφωνα με πολλούς θεωρείται  το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε πραγματικό ροκ στην Ελλάδα, .

Βασικά μέλη του γκρουπ ήταν: Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Πολύτιμος, Λάκης Τσαγκάρης, Δημήτρης Μπεληγιάννης και Αντώνης Τριανταφύλλου.

Το πρώτο κομμάτι που έπαιξαν οι M.G. C. στα ελληνικά το «Γύρω - Γύρω Στην Σκοπιά («All Along The Watch Tower») διασκευή στο τραγούδι του Μπομπ Ντύλαν (ήταν το πρώτο κομμάτι που τραγούδησαν οι M.G.C. στα ελληνικά, το 1968, σε μετάφραση Δ. Πουλικάκου και το οποίο το βρίσκουμε στο Άλμπουμ Αδέσποτα σκυλιά.

Διασκέυασαν μεγάλες επιτυχίες του κλασικού rock ρεπερτορίου.
Κυκλοφόρησαν μόνο τρία 45αρια, που όμως , αν εξαιρέσουμε το Foxy Lady (ηχογραφημένο στα τέλη του 1967), δεν δείχνουν κάτι από την τρίτη και σημαντικότερη φάση.

Από άλλες όμως ηχογραφήσεις που δυστυχώς δεν βγήκαν ποτέ στην δισκογραφική  αγορά, μπορούμε να καταλάβουμε τον  πραγματικό ψυχεδελικό τους ήχο.


Περί τα τέλη της δεκαετίας του 60, το συγκρότημα διαλύθηκε και από τις στάχτες του ξεπήδησε το σχήμα “Εξαδάκτυλος”, χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου ήταν η χρήση ελληνικού στίχου στις δικές του πλέον συνθέσεις, που βασίζονταν σε ένα blues/jazz/rock κράμα.

Το συγκρότημα διαλύεται τον Σεπτέμβριο του 1969.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...