Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ο Γιαννης Καλατζής μεσουράνησε στο ελληνικό τραγούδι για σχετικά μικρό διάστημα, που ταυτίζεται σχεδόν με τα χρόνια της δικτατορίας, από το 1968 ως το 1974 ας πούμε. Μετά τη μεταπολίτευση συνέχισε για μερικά χρόνια με μικρότερη απήχηση αλλά σταμάτησε νωρίς, περί το 1980, τη δισκογραφία και δεν επανεμφανίστηκε αργότερα, όπως έκαναν άλλοι νεοκυματικοί και λαϊκοί της σειράς του.

Γλυκός, ευγενικός, ήρεμος, για χρόνια πολλά ο αγαπημένος τραγουδιστής της παρέας.  Η φωνή της διπλανής πόρτας, τότε που τα παράθυρα και οι πόρτες στις γειτονιές ήταν μισάνοιχτες… Μας κρατούσε συντροφιά και μας ταξίδευε με τη φωνή του.

Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε τον Απρίλη του 1943 στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με δυο φίλους του, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έφτιαξαν το Τρίο Μορένο. Με την προτροπή του Τώνη Μαρούδα, το 1965 κατεβαίνουν στην Αθήνα.

Λίγο μετά το Τρίο διαλύεται  το 1967.  Καριέρα λαϊκού τραγουδιστή έκανε όταν κατέβηκε στην Αθήνα, όπου πρώτα συνεργάστηκε με τον Γιώργο Μητσάκη, που τόσο απλόχερα ανάδειχνε νέους. Το πρώτο τραγούδι που τον έκανε γνωστό ήταν το 1967 το «Πού’σαι καημένε Περικλή«, ακριβώς του Μητσάκη.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του, που τον καθιερωσε, ήταν το 1968 τα Χρυσά κλειδιά, των Δερβενιώτη-Βίρβου.Μέσα στο 1968 έρχεται και η συνεργασία του με τον Μάνο Λοΐζο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, και η συμμετοχή του στον δίσκο Σταθμός, με τραγούδια όπως το Δελφίνι δελφινάκι ή το Παλιό ρολόι.

 Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου, όπως οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας και Γιάννης Σπανός καθώς και τραγουδιστές, όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Από το 1976 ως το 1981 τραγουδά συνθέσεις του Νίκου Καρβέλα και του Τόλη Βοσκόπουλου ενώ το 1985 συμμετέχει στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα για το Μάνο Λοΐζο στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο επιπόλαιος» του ελληνικού τραγουδιού, το «Δελφίνι, δελφινάκι» του λαϊκού πενταγράμμου, «Το λεβεντόπαιδο» που μας ταξίδεψε στο «Παραμυθάκι» του και στην «Τζαμάικα» μαζί με τον «Σταμούλη τον λοχία», ο Γιάννης Καλατζής, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο δημοφιλής ερμηνευτής, ο οποίος μεγαλούργησε τις δεκαετίες του '60 και του '70 τραγουδώντας μεγάλες επιτυχίες, άφησε την τελευταία του πνοή  σε ηλικία 74 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...