Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Το Straw Dogs. του σκηνοθετη Sam Pekinpah αποτέλεσε μόνο την αρχή μιας αλυσίδας ταινιών που αντιμετώπισαν τη βία όχι ως μέσο, αλλά ως αυτοσκοπό.

Η original ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Σαμ Πέκινπα, είναι ένας μύθος από μόνη της, όχι μονάχα για τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τη λογοκρισία (ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία) ή την παρουσία του Ντάστιν Χόφμαν στον πρώτο ρόλο.


Tα «Αδέσποτα Σκυλιά» περιέχουν μερικές απο τις πιο τρομακτικές σκηνές βίας που γυρίστηκαν ποτε.

Η πλοκή της ταινίας πυροδοτείται από τις προστριβές του ζευγαριού και από την ένταση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη γυναίκα και στους κατοίκους του χωριού, μερικούς από τους οποίους έχει προσλάβει ο Σάμνερ για να επιδιορθώσουν το σπίτι. Η γυναίκα του Σάμνερ προκαλεί με τις γυμνόστηθες εμφανίσεις της οδηγώντας στον βιασμό της από τους άντρες που δουλεύουν στο σπίτι.

Πρωτοπαίχτηκε το 1971, ίδιο έτος μαζί με Το κουρδιστό πορτοκάλι, το French Connection και τον Επιθεωρητή Κάλαχαν, και προκάλεσε θερμές διαμάχες περί της κλιμάκωσης της βίας στον κινηματογράφο.

Η επιλογή του Dustin Hoffman αποδείχθηκε ιδανική, αλλά πριν την αποδοχή του κοινού είναι πολύ αμφίβολο ότι η φιγούρα του Hoffman θα ανταποκρινόταν στη μορφή του Summer. Για έναν ηθοποιό που ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά του αφενός μέσα από το The Graduate και αφετέρου μέσα από το Tootsie, πώς γίνεται να του εμπιστεύεσαι έναν ρόλο που κλιμακώνεται για να φτάσει σ’ αυτόν ενός πρωτόγονου που τον κινούν σαν μαριονέτα μόνο τα σεξουαλικά ένστικτα.
Συμπρωταγωνίστρια του Dustin Hoffman ,η Susan George .

Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Πέκινπα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...