Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ορέστης  Λάσκος,Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.Από τους πρώτους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου (σταθμός στην ιστορία του θεωρήθηκε η ταινία του Λάσκου Δάφνις και Χλόη, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ειδύλλιο του Λόγγου - 1931) και σεναριογράφος.
 Γεννήθηκε το 1907 στην Ελευσίνα  και η οικογένεια του είχε στρατιωτική παράδοση.ο αδελφός του ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και υπήρξε ήρωας ττου β' παγκόσμιου πολέμου.

Ο Ορέστης Λάσκος φοίτησε αρχικά στην ιατρική σχολή αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την σχολή για να μεταπηδήσει στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων η οποία ούτε και αυτή τον γοήτευσε και έτσι αφιερώθηκε στην μεγάλη του αγάπη,την ποίηση.

Το 1934 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή ,"το φιλί της ζωής".

Σαράντα χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας λοιπόν, αλλά τουλάχιστον 51 ποιητικής, αφού ο Ορέστης Λάσκος δημοσιεύει από το 1923 (στο περιοδικό «Όρθρος», όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) καταλήγοντας(;) με το βιβλίο του «Γυμνή Μούσα/ Νέα Ποιήματα/ Και η Σατιρική Τριλογία ‘Βρεκεκέξ-κοάξ-κοάξ’» που τυπώνεται το 1974.


Το 1928 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο σαν ηθοποιός, στην ταινία «Έρωτας και Κύματα». Το 1929 έγραψε το σενάριο για τρείς ταινίες της Dag Film, που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ στις αρχές του 1930 εντάσσεται στο δυναμικό της νεοϊδρυθείσας Ολύμπια Φιλμ του Παναγιώτη Δαδήρα.

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του ελληνικού βωβού κινηματογράφου: γύρισε το 1931 μια από τις πρώτες αξιόλογες ταινίες στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου, την Δάφνις και Χλόη, που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή για τις γυμνές σκηνές και την ποιητικότητά της.


Καλώς ή κακώς, η τεράστια σε ποσότητα (55 ταινίες περίπου) κινηματογραφική παραγωγή του Ορέστη Λάσκου επισκιάζει το ποιητικό του έργο. Πολλές από τις ταινίες του είναι αδιάφορες, άλλες βλέπονται ακόμα, η "Δάφνις και Χλόη" θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η κατοχή θα τον βρει ολοκληρωμένο θεατρανθρωπο,έτοιμο να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.Ετσι εγκαταστάθηκε στον κινηματογράφο "Αλκαζάρ" και ξεκίνησε την εντυπωσιακή πορεία του.Οι παραστάσεις που πραγματοποίησε,το πρώτο κατοχικό καλοκαίρι , ξεπερνούν τα όρια μιας θεατρικής επιτυχίας.

Από τo θρυλικό «Δάφνις και Χλόη» (1931) και φθάνοντας στo «Διακοπές στην Κύπρο μας» του 1971, ενώ ενδιαμέσως γυρίζονται τα «Τύφλα Νάχη ο Μάρλον Μπράντο», «Μικροί και Μεγάλοι εν Δράσει», «Φουσκοθαλασσιές», «Ο Γεροντοκόρος» και δεκάδες άλλα. Καλές ταινίες του λεγόμενου «εμπορικού κινηματογράφου», που διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν 2-3 γενιές Ελλήνων.


Ο Ορέστης Λάσκος έφυγε απο τη ζωή δτης 7 Σεπτεμβρίου του 1992 σε ηλικια 85 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...