Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Victoria.Ήταν το πρώτο ροκάδικο στην Ελλάδα, χρονολογικά, αλλά και μουσικά πρωτοπόρο για την εποχή του.

Η Βικτώρια (Victoria Rock club ή Vicky για τους φίλους της) υπήρξε ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά underground club της Αθήνας. Άνοιξε την δεκαετία του ’70 σε ένα υπόγειο στη πλατεία Περιβολάκι της Νίκαιας.

Η Victoria ξεκίνησε τη διαδρομή της ως ντισκοτέκ το 1969, παίζοντας μεταξύ άλλων soul μουσικές, φιλοξενώντας «καρεκλάδες». Μετεξελίχθηκε σε συνεπές ροκάδικο, χωρίς παρεκκλίσεις από την ευρύτερη ροκ γραμμή.

Ακόμη υπήρχε αυτή η rock ατμόσφαιρα και η πλατεία παρέμενε μία αυτόνομη υπόθεση λίγων και εκλεκτών. Ταυτόχρονα, στον Πειραιά –όχι μόνο στο Πασαλιμάνι αλλά και πιο πάνω...π.χ. στη No Name-, στο Χαλάνδρι, στον Κορυδαλλό, στο Αιγάλεω, στην Αγία Παρασκευή, στη Γλυφάδα και αλλού, υπήρχαν rock στέκια που άκουγες τις πρόσφατες κυκλοφορίες (και ας μην ήταν και τόσο πρόσφατες) και γνώριζες γαμιστερά άτομα που τις περισσότερες φορές διαφωνούσες μαζί τους για ζητήματα ζωής και θανάτου (π.χ. γιατί οι Maiden έβαλαν πλήκτρα στο νέο τους album ή γιατί οι Scorpions έγιναν τόσο εμπορικοί). Στα clubs έβλεπες τα πρώτα δειλά βήματα των νέων συγκροτημάτων και γενικότερα υπήρχε μία ανεμελιά, μία (σχεδόν) αθωότητα αρμονικά ταιριασμένη με την εποχή. Βέβαια, η βία και τα ναρκωτικά ήταν σε ένα all-time high αλλά αν ήσουν λιγάκι έξυπνος δεν έπεφτες σε αυτή τη λούμπα.

Συγκροτήματα όπως οι Alex Harvey, Saxon, Motorhead, Scorpions, Iron Maiden κά., χάριζαν στους θαμώνες υπέροχες και μοναδικές στιγμές, όχι με κάποια συναυλία, αλλά με την παρέα τους στα ίδια τραπέζια με τους πιστούς φίλους της ''υπόγας''.


Ιδιοκτήτης ήταν ο Σούλης Καραγιαννίδης, γνωστός ως «Σούλης ο Victorias».

Ο προφανής λόγος για τον οποίο έβαλε λουκέτο, και γνωρίζουν οι περισσότεροι θαμώνες και μη, είναι ότι ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ), τοποθέτησε βόμβα στο μαγαζί. Λίγα λεπτά αργότερα μία ακόμα βόμβα έσκαγε στο 10ο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...